Bystra (Sebes-pataki-csúcs)

Bystra (Sebes-pataki-csúcs)

Uticélok / Felvidék
Nehézségi szint:
9/10

A 2248 méter magas Bystra, – vagy ahogyan magyarul nevezik, Sebes-pataki-hegy – a Liptói-havasok legmagasabb pontja. Ez az információ már éppen elég ahhoz, hogy fontos úti célja legyen a Nyugati-Tátrát járó bakancsos turistának. A hegycsúcs – hasonlóan a Liptói-havasok legmagasabb ormaihoz – nem a hegység főgerincén fekszik, hanem attól délre, egy mellékgerincen. Ráadásul hiába a hegység főcsúcsa, nem annak központi részén terpeszkedik, hanem annak keleti peremén – de legalább így közel van a Magas-Tátra, amelyre kiváló kilátás nyílik a csúcsról. A csúcs alatti katlanban fekvő kis tavak is megérnek pár fotót, ahogyan a Bystra előcsúcsa, a Blyst (2159 m) is.

A csúcsot több irányból is megközelíthetjük. A legrövidebb úton a sárga jelzésen jutunk fel a Bystrára, amely a Pribilina feletti Hrdovo buszmegállótól indul neki a hegynek. Ez az út a Sebes-patak völgyét követve keresztezi a tátrai Felső-turistaút piros jelzését, az első tengerszemnél felvág jobbra a gerincre, és ezen éri el a csúcsot (9 km, 1373 m szint, 5 óra).

Ennél talán kényelmesebb, ha a Racskó-völgyi parkolóból a Szűk- a Racskó- és a Gábor-völgyön keresztül a kék, a sárga, majd újra a kék jelzéssel érünk fel a Sebes-nyeregbe (Bystra sedlo), ahonnan már csak 900 m a csúcs (10 km, 1320 m szint, 4 óra 30 perc).

Podbanszkóról a kék jelzés a Köves-patak völgyében megy fel a Köves-nyeregbe (1791 m). Hivatalosan itt ér véget a Liptói-havasok főgerincén futó piros jelzés, mert bár a gerinc folytatódik, a piros kelet felé már nincs tovább jelezve. A Köves-nyeregből ezzel a pirossal megyünk a Blyst alá, ahol balra fordulunk a kékkel, amely oldalazva éri el a Bystra gerincét (10,8 km, 1425 m szint, 5 óra). Persze ha a főgerincet járjuk, akkor a pirosról is letérhetünk délre a főcsúcsért, illetve ha körtúrát akarunk tenni, a fenti útvonalakat kombinálhatjuk.

Figyelem: november 1-től június 15-ig a Liptói-havasok turistaútjain téli zárlat lép életbe: a hegység völgyeiben a turisták csak a menedékházakig közlekedhetnek!

(A jelvényszerző mozgalom igazolópontja a Bystra csúcsa.)

Hazajáró epizódban szerepelt: