Túrabakancsát felhúzta a Felvidék is

Túrabakancsát felhúzta a Felvidék is

Közel száz lelkes túrázó részvételével zajlott le a hétvégén az idén első alkalommal megrendezett Csallóközi Hazajáró Túra. Rengetegen érkeztek az anyaországból, de a környékről is, hogy bejárják szűkebb hazájukat. Köztük volt Borka Zoltán barátunk is, fogadjátok szeretettel beszámolóját a túráról.

Még le sem pergett Bácska húsos földjének darabkái a túracipőmről, de már érezni lehetett március első felében, hogy a Kárpát-medencei túrázásoknak egy darabig lőttek, mivel egy váratlan járványügyi helyzet ezen programokat mind keresztülhúzta. Szerencsére a helyzet hétről-hétre lassacskán javult, így a fényt is láttuk az alagút végén. Júniusra pedig elérkezett Felvidék pillanata is, mikor is kiderült, hogy az eredetileg meghirdetett I. Csallóközi Hazajáró Túra megrendezésre kerül.

Gyülekező Ekecsen, a Villa Filia udvarán

Ollé Ernő főszervező és segítői szorgos méhek módjára egy tartalmas programot állítottak össze az összesereglett túrázók számára. Nem túlzok, de egy kisebb sereg gyűlt össze az ekecsi Villa Fília Panzió udvarán, várva a rajtot. Nálam a zsíroskenyér és a két feles pálinka megadta a kellő löketet a napra. El is kellett a segítség, hiszen bár sík terepen haladtunk végig, de a több, mint 30 kilométeres táv és a döglesztő meleg kombinációja rendesen kifacsarta a túrázó erejét a célba érésnél. Az enyémét biztosan. Na, de ne szaladjunk ennyire előre. Csak szépen sorjában!

Reggel nyolckor nekiindultunk a csallóközi rónaságnak. Mielőtt még belemerültünk volna a kilométerek taposásába, Puss Péter jezsuita szerzetes adott nekünk egy rövid istentiszteletet. A túra elején áthaladtunk a térség tanyavilágán, majd egy kisebb pihenőt tartottunk a Botakla tanyáján, ahol frissítővel és a megunhatatlan zsíroskenyérrel vártak minket. Erőt gyűjtve folytattuk utunkat. Az ilyen alkalmak tökéletesek arra, hogy régen látott túratársaddal folytass különféle eszmecserét vagy netán új arcokkal ismerkedj meg.

Istentisztelet

A következő nagyobb pihenőnket Gútán, a helyi vízimalomnál ejtettük meg. A megvendégelés itt is príma volt, köszönhetően az Új Egység Mozgalom és a helyi Köz-Ért Polgári Körök közreműködésének. Lőttünk is itt egy frankó csapatképet, majd rákészültünk a táv második felére.

Gútáról kifelé még útba ejtettük a helyi Hadtörténeti Múzeumot, majd onnan megcéloztuk magunknak a Villa Fília Panziót és elindultunk feléje, a csallóközi tanyavilág érintésével. Na itt már rendesen perzselt minket a nap. Ettől függetlenül a nagyszámú társaság szépen bírta a strapát. Bár engem az utolsó kilométereknél inkább a szívem és lelkem vitt be a célba, de a lényegen mit sem változtat. Mindenki sikeresen teljesítette az idei év első felvidéki túráját.

A célban már vártak minket. Tatai Robi, a TV2 Séfek séfje műsora nyertesének malacpofagulyása a lehető legjobbkor készült el az éhes társaság számára. A háttérben szólt a élő muzsika, sőt voltak olyanok a társaságban akik dalra is fakadtak a kellemes fáradtságban.

Köszönet jár ezért a tartalmas programért Ollé Ernőnek és csapatának, akik lelkes és szorgalmas munkával egy minőségi túrát állítottak össze. Jár a pacsi Jakab Sanyinak, aki a Hazajáró c. műsor egyik arcaként szintén végigtolta velünk a távot és nem utolsó sorban óriási tapscunami azoknak a túrázóknak, akik eljöttek és megtisztelték Csallóközt jelenlétükkel.

Jövőre folytatás!