Túra a Börzsöny kalderaperemén

Túra a Börzsöny kalderaperemén

Immár negyedik éve, hogy az Ipolyfeszt színes programjai révén június közepén, derekán megélénkül az élet az Alsó-Ipoly-mentén. A három napos ingyenes rendezvény célja a Duna és Ipoly menti települések bemutatása, turisztikai látványosságainak kiemelése. A programból idén sem maradhatott ki a Hazajáró túra, amely ezúttal is két távval várta azokat, akik kicsit jobban meg szerették volna ismerni a Kemence feletti hegyeket.

Mint minden más program, mi is kicsit hendikeppel indultunk, hisz a zebegényi sárlavina, illetve az előző napok csapadékos időjárása sokakat eltántoríthatott volna a túrázástól. Szombatra hála Istennek már beköszöntött a jobb idő, és 150-en úgy döntöttek, hogy velünk tartanak a börzsönyi hegyek közé. Az indulók többsége, mintegy 120-an a 25 kilométeres teljesítménytúrára nevezett be, míg 30-an a 12 kilométeres vezetett túrán tartottak velünk.

A túra mára nem csak az Ipolyfeszthez kapcsolódik szervesen, hanem a kemencei Gabó Fagyizóhoz is, amely a rajt és cél helyszínéül szolgál, és ahol idén is vadpörkölt várta a célba érőket.

Ami az előző évekhez képest változás volt, az a Kemence és Magosfa közti zöld jelzés, amely immár az ún. Sas-úton mászik fel a Miklós-tetőre. Ennek meredeksége, a párás idő sokakat próbára tett, de végül mindenki teljesítette a 25 kilométeres távot, annak ellenére, hogy olyan csúcsokat kellett megmászni, mint a Miklós-tető, a Csóványos, a Nagy-Hideg-hegy, a Salgóvár vagy a Holló-kő. A leggyorsabban mindez Klucsár Marcellnek sikerült, aki 3 óra 28 perc alatt ért körbe a kalderán; a hölgyek mezőnyében Mosolygó Zsanettnek ez 5 óra 58 perc alatt sikerült.

Idén a vezetett túra útvonalán is változtattunk: a Holló-kő helyett a Hegyhát nyugati ormát, a Dorottya-bércet ostromoltuk meg. Örvendetes volt, hogy több kisgyermekes család is velünk tartott, ahogyan az is, hogy a környékbeliek mellett az Ipoly felvidéki oldaláról is sokan eljöttek valamelyik távra. Ezzel igazából teljesült a túra legfőbb célja: megismertetni a szülőföld szépségeit annak lakóival, hisz mint tudjuk, „honismeret nélkül nincs hazaszeretet”!