Teleki Pál emléktúra a Börzsönyben

Teleki Pál emléktúra a Börzsönyben

Ahogy a híres nóta is tartja: „a húsz év nagyon nagy idő”… és bár a Teleki Pál emléktúra még csak 19. születésnapját ünnepelte április első szombatján, akkor is a múlt homályába vész 2000. április 15.-e, mikor először gyűlt össze 76 túrázó, hogy Drégelypalánkról nekiinduljon a Börzsöny bérceinek.

Akkor még állt Drégely vasúti megálló állomásépülete pénztárral, személyzettel, bakterral, és sokkal több „Zsuzsi-vonat” járta Észak-Nógrád dimbes-dombos tájait. Azóta a járatokat megritkították, a vasútállomásnak hűlt helye, mindenesetre, amíg a vonat megáll itt, mi nem tágítunk, és évről-évre innen indítjuk útnak a Teleki 50 teljesítménytúra mezőnyét.

2018-ban azért némi logisztikai készség szükségeltetik a rajtba való feljutáshoz, de így is 120-an vágtak neki Drégelypalánkról a 30-as és 50-es távnak, hogy keresztülszeljék a tavaszi ébredés első jeleit mutató Börzsönyt. És, hogy tényleg mennyire megöregedett ez a túra: volt olyan induló, aki ott volt mind 2000-ben, mind 2018-ban, csakhogy immár rajthoz állt az első túra idején még meg sem született fia is.

Mikor annak idején megterveztük a kiváló természettudós és miniszterelnök emlékére szervezett túra útvonalát, igyekeztünk egy olyan Börzsöny-esszenciát nyújtani a túrázóknak, amibe a sokszínű hegység minél több értéke belefér. Az északról délre, az Ipolytól a Dunakanyarig tartó 50 kilométeres túra így felfűzi az Észak-Börzsöny fontos ormait Drégelyvártól Bugyihóig, megmássza a Magas-Börzsönyt – ahol érinti a Nagy-Mána, a Magosfa, a Csóványos, a Hangyás-bérc, az Égés-tető és a Nagy-Hideg-hegy csúcsait, – majd leereszkedik a Dél-Börzsöny kismedencéibe, hogy végül a Hegyes-tetőn érje el a Dunakanyar legszebb kilátóhelyét. Ez utóbbi csodákat a Kisinócról induló Teleki 20 és a Zebegényből induló Hóman 10 majd 100 rajthoz állója is kiélvezhette, bár azért ne felejtkezzünk el a nehézségekről sem: az áradó patakokon való átkelés éppen a rövidebb távon induló családoknak jelentett nagy kihívást.

A zebegényi és kisinóci célban azonban már senki sem panaszkodott, sőt a legtöbb célba érő megígérte, hogy a jubileumi, 20. Telekin is itt lesz 2019-ben!