Rendhagyó földrajzórák Erdélyben

Rendhagyó földrajzórák Erdélyben

2018 őszén immár negyedik alkalommal indultunk közönségtalálkozók céljából erdélyi körútra, ám ez az út merőben más volt, mint az eddigiek, hisz most főként iskolákban, gyerekeknek meséltünk a hazajárás kulisszáiról, élményeiről, hátteréről. Az út szervezője az Erdélyi Kárpát Egyesület volt, nekik köszönhetően tarthattunk előadásokat Kolozsvártól egészen Kovásznáig.

Szokásunkhoz híven erről az erdélyi körutazásról is készítettünk statisztikát: 8 város, 12 iskolájában, 980 gyermek ismerte meg a Hazajáró céljait, munkáját, üzenetét. A legtöbb iskolában szinte a nulláról kellett indulnunk, hisz 2018 táján a fiatalok nem feltétlen a televízióból ismerik meg a körülöttük lévő világot, így a Hazajárót is szinte alig ismerték néhányan. Ez természetesen nem szegte kedvünket, sőt egyfajta kihívást jelentett mindaz számunkra, hogy személyesen ismertessük meg az influencerek és vloggerek korában a diákokkal azokat az értékeket, amelyek a Hazajáró fókuszában állnak.

Üzenetünk mindenütt célba ért, előadásaink nagy sikert arattak. Marosvásárhelyen például alig szabadultunk a gyerekek gyűrűjéből, pedig már egy másik iskolában volt jelenésünk. Kolozsvárott négy nagy múltú iskola ódon falai is tanúi lehettek a szűnni nem akaró tapsviharnak. A gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium különleges helyszín volt számunkra, hisz annak idején Erőss Zsoltra emlékező filmünk is innen indult. Erdővidék is fontos helyet foglal el a szívünkben, így Baróton kettőzött lelkesedéssel meséltünk a Gaál Mózes Általános Iskolában. Brassóba és Négyfaluba már nem először érkeztünk előadás céljából, de a „non plus ultra” Kovászna volt, hisz nem minden nap tarthatunk élménybeszámolót a Kárpát-medence legdélkeletibb szegletében, Kőrösi Csoma Sándor és Mikes Kelemen szülőföldjén.

A diákoknak szóló előadások mellett esténként hagyományos közönségtalálkozókat is tartottunk: először voltunk e célból Kolozsváron, Nagybányán és Csíkszentdomokoson, míg Baróton, Gyergyóditrón már visszajáró, hazajáró vendégek voltunk. A helyszínek közti utazások sem teltek eseménytelenül, hisz felkerestük erdélyi barátainkat, akik sok esetben a leendő „ispánhálózat” tagjai, illetve meglátogattunk egyes Hazajáró Pontokat is. (lásd: https://hazajaroegylet.hu/uticelok/?hazajaro_pont) Jövőbeni erdélyi filmjeinkhez is kiváló ötleteket kaptunk: Gáll Leventének köszönhetően megnéztük, miként zajlik Csíkban a számadás (a juhok behajtása és számbavétele a havas és a téli szállás közt), míg Olasztelken Nagy György kovácsmester műhelyébe néztünk be. Utunk csúcspontja a november 3-i csíki Hazajáró túra volt, melynek során közel 130-an Csíkszentdomokosról másztuk meg a közeli Garados-tetőt Laczkó Árpád, Horváth Alpár és Gáll Levente kalauzolásával. Felugrottunk a Szent Anna-tóhoz is, ahol medvét is láttunk, így már tényleg érdemeinken felüli lett volna a helyszínen kiszurkolni a Csíkszereda Dinamo Bukarest felett aratott győzelmét, amelyre egyébként volt jegyünk, de közönségtalálkozós kötelezettségeink miatt azt tovább kellett adnunk erdélyi barátainknak.

Összességében egy nagyon sikeres hetet zártunk, úgy érezzük sok gyermek szívében ültettük el a honismeret gondolatát és csináltunk kedvet a természetjáráshoz!