Őszi Hazajáró túrahétvége – esőben és sárban

Őszi Hazajáró túrahétvége – esőben és sárban

Az időjárás ugyan nem, de a koronavírus helyzet kegyes volt hozzánk az október 16-17-i hétvégén, így semmi nem akadályozott meg minket abban, hogy megtartsuk hagyományos őszi Hazajáró túrahétvégénket. A ború-ködös idő ellenére minkét nap szép számmal érkeztek túrázók, hogy megismerjék a Börzsöny és a Visegrád-hegység csodavilágát.

Szombaton már korán reggel gyülekeztek a túrázni vágyók a kóspallagi Fekete Imre Általános Iskolában. Nem is volt nagyon más választásuk, hiszen a 33 kilométeres táv mellett 1150 méteres szintemelkedés várt rájuk. Szóval nem egy kellemes, szombat délelőtti séta elé néztek a túrázók.

Persze ilyen borongós időben csak a legkeményebbek túráznak, így a részvételi létszám se volt magas. Kenyeres Oszkár, a Hazajáró szerkesztője rajtoltatta el a túrázókat. Az eső a nap folyamán szerencsére elállt, de a kilátópontok ezután sajnos vastag ködtakaróba burkolóztak.

Annak se kellett aggódnia, aki nem állt készen ilyen hosszú túrára, nekik egy rövidebb, 9 kilométeres túrát szervezetünk, melyet Sziva Zoltán barátunk vezetett. Ez ugyanúgy Kóspallagról indult és a nemrég átadott pusztatornyi pálos kolostorrom emlékkápolnájához vezetett.

A Börzsöny Vándortúra résztvevő megfáradva, de elégedetten értek be a célba, ahol megkapták jól megérdemelt oklevelüket és kitűzőjüket, majd jóizűen elfogyasztották meleg vacsorájukat, melyet ezúton is köszönünk kóspallagi barátainknak. Sok túrázó volt, akivel másnap is találkoztunk a Strahl Zoltán Emléktúrán, Dobogókőn.

A rajtban

Vasárnap reggel Dobogókőn is hideg, nyirkos ködbe bújva várta a túrázókat, ám ez egy cseppet sem vette el a résztvevők kedvét. Hogy is vette volna, mikor a túra útvonala olyan varázslatos helyeken vezet, mint a Prédikálószék vagy a Rám-szakadék, ahol a héten leesett rengeteg esőnek hála, vidáman kanyargó patak, és vadregényes vízesés várta a túrázókat.

A vasárnapi, jóval barátságosabb, 15 kilométeres táv több túrázót vonzott, mint a szombati Vándortúra, közel 200-an érkeztek. A rajtoltatás is kicsit tovább tartott a Báró Eötvös Lóránd Menedékházban, utolsó indulónk délelőtt fél 10-kor indult el.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, a reggeli hideg, ködös időt szikrázó napsütés váltotta fel, így gyönyörű kilátás nyílt a Dunakanyarra.

Dunakanyar

Vasárnap is gondoltunk a kicsikre és a szombati túrán megfáradt barátainkra. 11 órakor indult 5 kilométeres túránk, melyet a Magyar Turista Egyesület részéről Vuray Gyuri bácsi vezetett. Hálásak vagyunk neki, mivel a részvevőket rengeteg érdekes történettel ismertette meg a túra során.

Leggyorsabb résztvevőnk, 2 óra 18 perc alatt teljesítette a távot, így ő kapta meg először oklevelét és kitűzőjét. Hálásak vagyunk, hogy idén is ilyen sokan részt vettetek a túrahétvégénken. Legközelebb november 7-én várunk Benneteket az Áprily Lajos Emléktúrára Visegrádon.