Máramarosi Hazajáró Túra megspékelve!

Máramarosi Hazajáró Túra megspékelve!

Újabb túrára gyülekeztek a Kárpát-medence túrázói. Szeptember 3-án került sor a Máramarosi Hazajáró Túrára, a Gutin-hegységben. Kárpátaljai lelkesedéshez méltóan a 21 fős csapat már szombaton, szeptember 2-án megérkezett Nagybányára.

Bíró András szervezésével és Dávid Lajos kalauzolásával izgalmas pár órát tölthettünk a városban. Barangolásunk a Teleki Magyar Házban vette kezdetét, hallottunk a Bányavidék jellegzetes egyéniségéről gróf Teleki Sándorról, barátjáról, Petőfi Sándorról és Nagybányán és Koltón töltött időszakáról. Ezt követően egy rövidke séta keretében megtekintettük a régi főtér környékét a Nagybányai Művésztelep alapítóinak szoborcsoportjával, akik a magyar festészet számára rendkívül fontos jelentőséggel bírnak valamint a káprázatos kilátást nyújtó Szent István tornyot. Természetesen utolsó programként még az Ásványtani Múzeum megtekintésére is sort keríthettünk, hiszen a változatos és lenyűgöző ásványkiállítás Európa egyik leggazdagabb gyűjteménye.

Utolsó állomásunk és egyben szálláshelyünk Koltóra vezetett. Szász Erika házigazdánknak köszönhetően ízletes és bőséges vacsora után alkalmunk volt ellátogatni a barokk stílusú Teleki-kastélyba. A szervezők kedves fogadtatása, érdekfeszítő tárlatvezetése során megtudhattuk, hogy Petőfi Sándor itt töltött mézeshetei során írta például a környező tájat („már hó takará el a bérci tetőt”) figyelve a Szeptember végén című költeményt, amit sokan a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes versének tartanak. S mi több, mi magunk is megállhattuk azon az erkélyen, ahol egykoron a költő állhatott, s gyönyörködött a tökéletesen megalkotott vidék látványában.
Persze túrák, kirándulások során nem csak a méltán híres helyszínek meglátogatása tölti fel az embert, hanem az a kisebb vagy nagyobb csapat, akivel épp utazik. Nem volt ez másként a mostani túrán sem. Régi s új arcok, közös kapcsolódási pontok kiváló lehetőséget nyújtottak a késő esti beszélgetésekre, nevetésre, feltöltődésre.

Másnap újult erővel és még nagyobb lelkesedéssel, bár kalandos úton jutottunk el túránk kiindulási pontjára a Gutin-hágóra. A lassan elénk táruló táj lenyűgöző látvány szemnek és léleknek. Újra tudatosul az emberben, hogy Isten csodálatosat alkotott számunkra. Túraútvonalunk célja a Kakastaréj és Nagy Gutin (1443 m), amely során volt napsütés, szél és eső, bár mindez nem szegte a társaság jó kedvét, erejét. Napunk végén kellemesen elfáradva, lelkileg feltöltődve, ’Ide vissza kell térni!’ érzéssel indultunk otthonaink felé. Köszönjük Jóna Bálintnak a túravezetést, a szervezőknek a tervezést s a lehetőség megteremtését.

A beszámolóért és fényképekért külön köszönet Knobloch Erzsébetnek!