Maderspach Viktor Emléktúra 2021

Maderspach Viktor Emléktúra 2021

A Maderspach család valamikor hatalmas birtokok ura volt, hiszen a Zsil-völgyének vidéke, a Retyezát és a Páring havasok jó része a Maderspach birtokhoz tartozott. Ebben a vadon világban nőtt fel Maderspach Viktor is, itt szívta magába a természet iránti szeretetet és itt tanulta meg mit jelent a szabadság, mit jelent imádni a szülőföldet. Az ő tiszteletére rendeztük meg kétnapos túránkat a Kis-Retyezát és a Páring-hegységbe.

Szép számban érkeztek résztvevők az erdélyi városokból Csíkszeredából, Sepsiszentgyörgyről, Tusnádfürdőről, Déváról, Algyógyról és Meggyesről. Idén a járványügyi lazítások megengedték, hogy magyarországi túrakedvelők is tiszteletüket tegyék, így békéscsabaiakkal, keceliekkel, budapestiekkel, telkiekkel, győriekkel, berettyóalfalusiakkal, maglódiakkal bővült tavalyi csapatunk. Sőt, a felvidéki Dunaszerdahelyről is érkeztek túrázók.

Szombat reggel a rajtban közel 90-en gyűltünk össze. Indulás előtt Dobner Imi túravezetőnk ismertette az útvonalat. A szabályok ismertetése után kiosztottuk a Maderspach kitűzőket, melyeket mindenki büszkén akasztott hátizsákjára. Ezután indultunk útnak.

A Szkorota esztenát könnyed túrával hamar elértük. Ezt a szakaszt a legfiatalabb résztvevő, a 6 éves Sanyika is megtette. Rövid pihenő után elindultunk a Dragsány-nyereg felé. A mászást a nap ereje nehezítette, de a tetőről látható panoráma kárpótolt minket a nehéz szakaszért. A Retyezát és a Vulkán-hegység kimagasló csúcsai vezettek utunkon. Az indulástól 5 óra telt el, mígnem elértünk a Jorgován-kőhöz. Ez idő alatt beszélgetéseink során megemlékeztünk a Maderspach családról és a híres vadászról, íróról, Maderspach Viktorról. Ezeket a tájak látjuk regényeiben, ezeken a hegyeken keresztül kellet menekülnie az I. világháború idején.


A betervezett időre értünk a Lupénybe, ahol Illyés István és Kati finom vacsorával várt minket. Ezt követően kiosztottuk a megérdemelt okleveleket, majd a hideg sörök elfogyasztása mellett újabb kapcsolatok, barátságok jöttek létre.
Vasárnap reggel az ellenkező irányba indultunk. A páringi libegőállomásnál találkoztunk. Igaz, itt már kevesebben, csupán 70-en, mivel elég volt csak egy túrát is teljesíteni ahhoz, hogy aláírjuk a Hazajáró Kupa Igazolófüzetet. A libegő segítségével hamar felértünk közel 1700 méterig. Rövid kapaszkodó után könnyen lehetett haladni a gerinc alatti ösvényen. A Rudolf menedék volt a célpont, de sokan közülünk kimásztak a 2405 méteres Carja-csúcsra. Még a 82 éves sepsiszentgyörgyi Margit néni is sikeresen teljesítette ezt a kihívást, még ha nem is volt a túra része. Visszafelé a 2074 méteres Kis-Páring csúcsot is érintettük.


Örülünk, hogy ennyi helyről és, hogy ilyen szép számban jelentkeztek. Mindkét túrán a helyiek, Sebestyén Raymond, Aknai Szilárd, Illyés Kálmán és Orosz Gergely biztatta az elfáradt túrázókat, jól teljesítve a seprű szerepüket. Jövőre visszavárjuk túratársainkat, hogy közösen menjünk végig az Oslea gerincen.

Köszönjük a beszámolót Orosz Erzsinek.