Két napos nyári hűsítő túra a Kis-Retyezátban

Két napos nyári hűsítő túra a Kis-Retyezátban

Sokan a bányászattal, az elnyomottsággal kapcsolják össze a Zsil-völgyét, de az sem ritka, hogy felteszik a kérdést: „Ott még vannak magyarok?” A völgyet körül ölelő hegyek csodavilága sajnos kevesek számára ismert. Augusztus 12-13-án megrendezett túránkkal az volt a célunk, hogy minél szélesebb közönségnek megmutassuk gyönyörű hegyeinket.

A túrát megelőző este a lupényi és vulkáni természetszerető magyar családok várták a megfáradt túrázókat, akiknek többsége több száz kilométerről érkezett, hiszen nemcsak Magyarországról, hanem Stuttgartból és a székelyföldi Barótról is voltak érdeklődök. A családok pálinka- és sajtkóstolás után pörkölttel vendégelték meg a hazajárókat.

Az első nap a Kis -Retyezáté volt. Indulás előtt mindenki megkapta a kis perenica sajt ajándékát, a budapesti Sajtangyal jóvóltából. Az 1200 méteren levő Tengervölgy és Lazaru vízesésekhez vezető út hamar elfeledtette a nyári kánikulát. A három órás könnyű útvonalnak hála a Buta- szorost is megcsodálta, melyről aszódi turista barátunk megjegyezte, hogy vadabb, mint a Tordai- hasadék.

Második nap kelet felé vettük az irányt a Páring-hegységbe. A libegő segítségével hamar felértünk az 1685 méteren lévő turista központba. A Kis-Páring (2074 m) csúcshoz vezető kapaszkodót hamar megtettük, majd a gerincen haladtunk tovább a Mizsa-tó és Karzsa- (Cârja) csúcs elágazásáig. A meredek lejtőn beereszkedve már látható volt a katlanban fekvő tó. A legfiatalabb, 8 éves, és legidősebb, 68 éves túrázóink is jól tartották a tempót. A Mizsa- tóban felfrissült lábak új erőre kaptak, hisz időben kellett visszaérni a libegőhöz. A visszafelé vezető úton a nyeregig való szinte függőleges hegyoldal megmászása nem volt könnyű feladat, amit a perzselő nap még nehezebbé tett.

A túrát egy közös vacsorával és beszélgetéssel zártuk, ahol a motiváló vélemények mellett új tervek is születtek. Igéretet kaptunk a kartali Könyves Kálmán Általános Iskola történelem-földrajz tanárától, hogy az általa működtetett természetbarát szakkör tagjaival is nemsokára meglátogatnak. Ugyanakkor a kaposvári és a gyomaendrődi természetjárók is már megtervezték következő kirándulásukat.

Köszönjük a beszámolót Hunyad megyei ispánunknak, Orosz Erzsébetnek.