II. Bácskai Hazajáró Túra – ezúttal Tóthfaluban és környékén

II. Bácskai Hazajáró Túra – ezúttal Tóthfaluban és környékén

A Hazajáró Egylet berkein belül idén második alkalommal szerveztük meg a Bácskai Ispánság felségterületén a Hazajáró túrát. A tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is március elejére időzítettünk, egy szombati napra. A túra célja, hogy Bácska természeti és kulturális értékeit megmutassuk az idelátogató hazajáró turistáknak. Ezért tavaly Szabadkát és környékét jártuk be, idén Tóthfalu és környékére esett a választás.

A tavalyi egyirányú túrával szemben idén körtúrát szerveztünk. A túrára való jelentkezést előzetes regisztrációhoz kötöttük, ami alapján 115 fő regisztrált a túrára. A messzebbről érkezőket már péntek estétől vendégül láttuk, hogy másnap kipihenve vághassanak neki a túrának. Szerencsére Tóthfaluban van szálláslehetőség ami szintén előny a szervezés terén. Sajnos volt pár túratárs, akik a rossz időre való tekintettel lemondták a túrát, voltak, akik még a média által felfújt és a rettegés magját elhintve a lakosság között a vírusra és a migránsokra hivatkozva mondták le utolsó pillanatban a túrát, de legalább jelentkeztek.

Szombat reggel 8-tól lehetett regisztrálni, majd 9 órakor indult a túra. Rettenetes idő volt, egész este szakadt az eső, sőt reggel is még szemerkélt, illetve el volt borulva az ég, ez nem kecsegtetett egy kellemes sétával. Túráinkat hagyományosan papi áldással és közös imádsággal kezdtük, amit a szomszéd falu plébánosa, Róbert atya vezetett, majd ezt befejezvén a nap is ránk sütött, és kitisztult az ég, annak ellenére, hogy az időjósok esőt vizionáltak a túra napra. Először megtekintettük szálláselyünket, Tóthfalut, a piciny ékszerdobozt, ahol számtalan köztéri szobor díszíti a tereket, a templom tornyán apostoli, azaz kettőskereszt van, amit a helyiek csak simán magyar keresztnek neveznek. Nem véletlenül, hiszen a falu alapító atyja, Tóth József néhai földbirtokos, egykoron az élni akarás magját palántálta el a falusi emberek között, amit a mai lakosok hűen visznek tovább. Megtekintettük többek között Délvidék legnagyobb Turul emlékművét, Rákóczi egész alakos lovas szobrát, az emlékparkot, és a Mini Délvidéket is.

A faluból az Oroszi tanya felé vettük az irányt, ahol pálinkával fogadtak bennünket, majd elmesélték a tanya történetét. Továbbhaladva egy hosszabb szakasz következett Oromhegyes felé. Itt a falu szélén álltunk meg a Csákó-dombnál, ahonnan fantasztikus panoráma nyílt a környékre, így 8 települést tudtunk összeszámolni.

Közben megérkezett Randovics Lejla, aki kihasználva a lehetőséget, hozott 7 darab általa nevelt tölgyfa csemetét, ami a hét honfoglaló magyar törzset jelképezte, majd ezeket közösen elültettük a Csákó-domb körül. Ez által lett a Hazajáró Egyletnek is néhány fája a Csákó-dombon.

Következő állomásunk Lejla csodakertje volt, ami még csak most ébredezett téli álmából. Itt fogyaszottuk el ebédünket. 18 vekni szeletelt kenyeret alakitottunk át zsíros deszkává, kaptunk almát, csokit, bodzaszörpöt és pálinkát. Kiváló volt az ellátás.

Következő állomásunk az oromhegyesi templom volt, ahol a helyi plébános várt ránk. Érdekes mozzanata volt a túrának, amikor csapatunk a faluban mozgott, a helyiek bennünket migránsoknak néztek bennünket, és rendőrt hívtak ránk. Egyedül, amikor közelebbről láttak bennünket az emberek, akkor hökkentek meg, hogy feltűnően fehér a bőrünk, illetve magyarul köszönünk nekik. A rendőrök is megkönnyebülve tértek vissza szolgálati helyükre, hogy itt csak egy sport eseményről van szó, és nem kontinens hódításról.

Oromhegyesen a templomnál

Követlező megállónk a Bata fivérek tanyája volt, ahol rengeteg teherautó parkolt, valamint új és modern mezőgazdasági gépek várták az új gazdájukat. A Bata fivérek több száz embernek adnak munkát, és mindenki szereti őket a környéken, ügyesen gazdálkodnak. Károly fogadott bennünket frissítővel és kiváló pálinkával. Bemutatta a vállalkozásukat, amit érdeklődve figyeltek a túratársak.  Megtudtuk azt is, hogy idáig mi vagyunk a legnagyobb csapat, akik meglátogatták őket a tanyán, de már nem sokáig, mert a nyáron egyik fiuk házasodni fog és egy hatalmas, igazi falusi sátras lakodalom lesz a tanyán.

Húsz perces pihenő után Tóthfalu felé vettük az irányt. Közben megtudhattuk, miért nevezik Tóthfalut a Délvidék Dallasának. Itt található Szerbia legnagyobb kőolajmezeje, és rengeteg bólogató „János” szivattyúzta ki a fekete aranyat nem is olyan mélyről.

A 24 kilométeres túrát mindenki sikeresen teljesítette. A legfiatalabb résztvevő 5 éves volt, aki végigfutkározta az egész túrát. Vacsorára húsos babot kaptunk, illetve sütit. Közben kiosztottuk az okleveleket és a kitűzőket. Vacsora után kulturális műsorral kedveskedtünk túratársainknak. Remete Gabriella citera tudományával kápráztatta el a közönséget, míg Faragó Luca és Faragó Zétény a 24 kilométer után népviseletbe öltözve szavalt a túratársaknak, akik meghatottan hallgatták az örök igazságokat, amiket e kicsiny gyermekek elmondta Az este kötetlen beszélgetéssel, barátkozással folytatódott egészen a reggeli órákig – de ezt a gyakorlott Hazajáró túrázók már tudják, hogy működik. Másnap reggel az ittmaradók még közösen részt vettek a vasárnapi szentmisén, ahol a helyi plébános külön köszöntötte a túrázókat.

Mindenkinek köszönjük a részvételt a túrán, a fegyelmet, figyelmet, szeretetet. Ez egy különleges csapat volt. Olyan volt, mintha már évek óta ismerne mindenki mindenkit (voltak akik igen, de sok új barátság is született).  

Külön köszönjük a Hazajáró Egylet munkatársainak a támogatást, illetve a hirdetést.

Jövőre Bácskában találkozunk.

Bácskai Ispánság