Házavató és Magas Kő túra a Kárpátaljai Hazajáró Egylet szervezésében

Házavató és Magas Kő túra a Kárpátaljai Hazajáró Egylet szervezésében

Nagy örömmel tudatjuk Veletek, hogy a hétvégén felavattuk a Kárpátaljai Hazajáró Egylet vendégházát Felsőgerebenben.

November 28-án Kárpátalja Felsőgereben településén került sor a Hazajáró vendégház avató ünnepségére. A 2019-ben létrejött Kárpátaljai Hazajáró Egylet megalakulása óta már legalább száz aktív taggal rendelkezik. A honismereti és egyéb túrákat szervező egyesület célja Kárpátalja természeti látnivalóinak megismerése és megismertetése a szélesebb közönséggel. Ahogy azt Bíró András, a civil szervezet elnöke a megnyitó ünnepségen elmondta, a 2020-as év sok nehézséget hozott, mégis volt pozitív hatása is a járványügyi korlátozásoknak. Nevezetesen, hogy a szervezet mozgatórugóivá vált embereknek a COVID-19 járvány kitörése miatt volt idejük ötletelni, szervezni, tervezni, a nagy bezártság után pedig sokan vettek részt a gyönyörű kárpátaljai tájakra szervezett programjaikon. Mindez az idén sikeresen lezajlott 16 túrában nyilvánult meg. Már dolgoznak a 2021-es programokon, és kiemelt jelentőséggel bír számukra az is, hogy élettel töltsék meg a Hazajáró vendégházat.

Tarpai József, az épületet tulajdonló Zahid Finans Group Kft. igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a magyar kormány által finanszírozott Magyar Ház Program keretében megvásárolt épület korábban is turisztikai funkciót látott el. A Csizmár Sarolta által működtetett Verecke vendégház a Vereckei-hágóra kirándulók fontos megállóhelye volt. Örömét fejezte ki az iránt, hogy jó kezekbe került az épület üzemeltetése és kiemelte annak fontosságát, hogy legyenek olyan biztos magyar turistabázisok Kárpátalja szerte, mint amilyen például a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete tulajdonában lévő Vadvölgy panzió az Uzsoki-hágó közelében, illetve mostantól a Hazajáró vendégház, melyekbe remélhetőleg nem csak Kárpátaljáról, hanem az egész Kárpát-medencéből érkeznek majd vendégek.

A megnyitó ünnepség után egy kis csapat egy gyalogtúrán vett részt, melynek célpontja a Magas Kő nevet viselő szikla volt. A több, mint 700 m tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő természeti látványosság eléréséhez mintegy 2,5 km-t kellett megtenniük a résztvevőknek, közel 400 m szintkülönbség leküzdése mellett. A Vereckei-szorosra és Felsőgereben településre néző páratlan kilátás azonban mindenkit kárpótolt a fáradalmakért. A Himnusz eléneklése után a bátrabbak tovább indultak a hegy legmagasabb pontjának meghódítására. A túráról visszatérőket finom gulyásleves várta.

Köszönjük a képeket Varju Zoltánnak.