Victoria – A földrész tetejétől Melbourne környékéig
Hazajáró műsorok

Victoria – A földrész tetejétől Melbourne környékéig

264. rész
"Az átlagos földrajzi műveltséggel rendelkező európai a földrészek közül Ausztráliát ismeri legkevésbé. Barátságtalan éghajlat, fegyenctelep, kenguru, bumeráng, juhtenyésztés, néhány városnév, - ez minden, amit erről a távoli világrészről tud. A rettentő sivatagok, az őslakosság visszataszító tulajdonságai miatt az érdeklődő figyelme inkább más, vonzóbb tájak felé fordult. Kevesen tudnak arról, hogy ez a világrész olyan természeti szépségekkel is rendelkezik, amelyek méltán felvehetik a versenyt a földkerekség legszebb pontjaival."
Gál Zoltán: Port Kennedyből Sydneybe (1942)

Most, hogy lassan bezárul ausztrál körutazásunk, igazolhatjuk, hogy így van ez a Tasmán-tenger partján, Victoria állam és fővárosa, Melbourne környékén is. Az 1800-as évektől – az aranyláz nyomán – olyan ütemben gyarapodott népességében és gazdaságában, hogy röpke két évszázad alatt szinte behozta a vén Európát. Igaz, itt nem találunk évezredes kultúrkincseket, de annál szebb természeti környezetet. Persze mi elsősorban nem ezekért jöttünk, hanem hogy kezet rázzunk és eszmét cseréljünk e távoli földrészre kényszerült honfitársainkkal.

Látnivalók / Ausztrália

„Isten hozott!” felirat fogadja a messziről jött vándort Goulburn-ben, a pálosok Penrose Parkjában. „Isten áldd meg a magyart”, folytatódik a magyar kápolnán a fohász, s megerősítésül itt van a Magyarok Nagyasszonya is. A kopjafák egy másik magyar kápolnához vezetnek. Mert egyből kettő is épült a kicsi völgyben.

Bővebben...

Az óceánparton, ahol kikötöttek a betelepülők, köztük a II. világháború után a bolsevik elnyomás elől menekülő magyarok ezrei, a befogadásért hála, emléktáblát is állítottak.

A déli félteke legmagasabb irodaépülete, az Eureka Tower. A kilátóból merész körpanoráma nyílik a városra és környékére. Odalent látszik a Királyi Botanikus Kert, benne Victoria állam kormányzói palotájával.

Érdemes a Yarra folyón átívelő Princes-hídon átkelni. Melbourne központja, a Federation square, amelyen már a Szent Pál katedrális emelkedik.

Brightonban van az egyik leghíresebb tengerpartja, ahol az egyszerű, de színes fürdő faházak a szelfiző turisták kedvelt célpontjai.

Bővebben...

Az óceánban strázsáló oszlopóriások közül ma már csak csak hét apostol maradt. A többit a hullámok állandó ostroma ledöntötte.

Bővebben...

A Kosciuszko Nemzeti Parkban jól kiépített és jelzett ösvényen, bámulatos erdőben, bővízű patakok mentén kapaszkodunk fel a hegyre. A növényvilág tényleg egzotikus. A fák például láthatóan nem a lombjukat, hanem a kérgüket hullajtják.

A Cootapatamba-tó egyike a földrészen található, gleccserek visszahúzódásával kialakult, jég formálta öt tónak. Bennszülött, aboriginal eredetű neve azt jelenti: „a hely, ahol a sas ivott.”

Az amerikai függetlenségi háború lengyel hőséről, Tadeusz Kościuszko tábornokról elnevezett tetőről körbe tekintve a Snowy-hegység végtelennek tűnő vonulatai hullámoznak.

Bővebben...