Torjai-hegység – Honvédők földjén
Hazajáró műsorok

Torjai-hegység – Honvédők földjén

179. rész
"Mi, kiket a múlt dicsősége, a jelen szenvedése, s lelkünk rokonszenve csatol e földhöz; mi, kik tudjuk, ismerjük e vidéknek történelmét, népének hősiességét, hidegen maradhatnánk-e e táj látásánál? Nem! Fennállani és élni fog a székely nép, s az a szabadság és honvédelem harcaiban mindig törhetlen és legyőzhetlen lesz."
Orbán Balázs: Háromszék (1868)

A Keleti-Kárpátok belső, vulkáni hegyvonulatának délkeleti csücskében, ahol a Csomád-Büdös hegycsoport belesimul a Felső-Háromszéki medencébe, még éppen elfért egy kicsi, alacsony, de annál több kincset magába rejtő vonulat: a Torjai-hegység. Kászonszék és Kézdiszék határvidékén, régi kúriák és erődtemplomok színfalai között ma is viruló besenyő-székely falvak sorakoznak. Szent István királyunk büszke lehet örököseire, akik ezer éven átmentették szellemét és makacsul tartják magukat ősi rendeltetési helyükön, a keleti végeken.

Látnivalók / Székelyföld / Csíkszék

A legendás erdőkben Atilla vitézei mellett ma már újkori hős lelkek is bolyonganak. Azok a székely határvadászok, akik a második világégésben a végsőkig kitartottak a túlerővel szemben és életüket adták a hazáért. Egy eldugott tisztáson, ahol egykor az Árpád-vonal kászoni völgyzárának kaszárnyái voltak, fakereszt áll emlékükre.

Bővebben...

878 méter magas hágó Hargita megyében, a Háromszéki-medencét és a Csíki-medencét összekötő átjáró a Csíki-havasok és a Torjai-hegység között. A Csíkkozmás és Kászonújfalu települések közötti vízválasztón helyezkedik el. Leginkább az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert. A csatában elesett hősök emlékét emlékoszlop őrzi.

Bővebben...

A Torjai-hegység legmagasabb pontja a Cecele. Innen csodálatos kilátás nyílik a Csíki-havasokra, a Csomád-hegységre és Háromszékre. Tiszta időben a Kárpát-kanyar hegyei is előbukkannak.

Bővebben...

Felsőháromszék egyik legnagyobb és legrégebbi települése a báró Apor család ősi fészke Torja. A család 17. századi kastélyát a kommunisták államosították, de miután visszaperelték, vissza is költöztek az ősi falak közé.

Az Aporok erdélyi vajdát, ispánt, fővezért és számos kiváló hazafit adtak Erdélynek. Talán a legismertebb sarjuk, Apor Péter író volt.

A torjai székelyek már beleszülettek a faragás művészetébe. Van, amiben Torja világelső. Ez pedig nem más, mint a helyi Pethő Sándor alkotása, a világ legnagyobb kopjafája, amely egész pontosan 15 méter 15 centi magas.

Nemcsak a kopjafa a legnagyobb itt a világon, de itt készült a legnagyobb túróspuliszka, és persze hogy itt áll a legnagyobb székelykapu is.

Bővebben...

Az Apor család ősi birtokán várkastély is épült, amit Báthori Gábor és Bethlen Gábor fejedelmek Kézdiszék központjává tettek.

Bővebben...

A Perkő-tetőn, ahol egykor a székek főemberei összegyűltek, hogy a székelyek peres ügyeiben döntsenek, valamikor az egyik legrégebbi székely végvár állott. Szentlélek várát előbb a tatárok, majd helyreállítása után a törökök is lerombolták.

A tetőn ma egy különleges, öttornyú, keletelt építésű Árpád-kori rotunda áll. A Szent István kápolna a háromszékiek leghíresebb búcsújáró helye, amelynek környéke minden év Szent István király napján búcsújárók ezreivel telik meg.

Bővebben...