Tarkő-hegység – “Ama híres Tarkő s Gímes hegynek alján”
Hazajáró műsorok

Tarkő-hegység – “Ama híres Tarkő s Gímes hegynek alján”

201. rész
"A gyimesi közösség és táj nem skanzen. Nem a múlt konzerválandó darabja, hanem a globális világ egyik szeglete, a táj és ember kapcsolatának egyik alternatívája."
Babai Dániel, Molnár Ábel, Molnár Zsolt

Már majdnem az Isten háta mögött, de legalább is a katolikus Európa határán, a Keleti-Kárpátok külső karéján, a Tatros völgye fölött őrködik a Tarkő-hegység. Igazi határhavas: földtanilag a Pannon- és a Moldáv-lemez ütközési vonalán emelkedik, míg a történelem Erdély és Moldva határának jelölte ki. Turisták ritkán járják, jelzett ösvényei alig vannak, de havasi legelők, és kaszálók tarkította erdőségeiben annál több a vadcsapás és a pásztorösvény. S ahogy a táj alakította a csángó magyar néplelket, úgy alakította Gyimes népe az ősvadont hegyvidéki kultúrtájjá.

Látnivalók / Székelyföld / Csíkszék

A Terkuca fölött érjük el a fenyvesekkel vadregényes főgerincet. Innen már közel esik a legmagasabb csúcs, a Tar-kő, amit a helybéliek Cáp-tetőnek is neveznek. A kilátástalan, tömör erdőben nem könnyű észrevenni a csúcsot.

Bővebben...

A Tar-kőtől a Naskalat irányába tovább haladva hamar elérjük a szép kilátással bíró Muhos havasát. Innen láthatjuk a Nagy-Hagymást, a Fekete-Hagymást, utána az Egyeskőt, az Öcsém-tetőt és a Terkő-mezőt.

A Muhos teteje történelmi szempontból is fontos vidék, hiszen a II. világháborúban védelmi rendszer húzódott a havason. A géppuska állások ennek a kornak a lenyomatai.

Bővebben...

Nyáron a Bükk-havason békésen legelő juhnyájak és tehéncsordák kísérik utunkat. Érdemes feljönni ide, hiszen hamisítatlan havasi táj vár minket.

Bővebben...

Az Ilia-tető a Gyimesből a Békás-szorosba vezető régi szekérút egyik nevezetes hágója.

Innen a Keleti-Kárpátok számtalan vonulatát szemügyre vehetjük. Szemben a Fekete-Hagymás jellegzetes piramis-tömbje magasodik.

Bővebben...

A Terkő-mező egy újabb nevezetes igazodási pont. Széles nyerge a Tatros és az Olt vízgyűjtő medencéjének a választóvonala. Valahol itt találkozik egymással a Tarkő, a Hagymás és a Naskalat vonulata.

Bővebben...

Vannak helyek, amiket a felcsíkiek „rejteknek” hívnak. Ilyen a Tolvaj-barlang is, ahol a legenda szerint egy rablóvezér tanyázott, így itt rejtette el a kincseit.

Bővebben...

A Terkői-fennsík pereme, a Tolvaj-kő egy olyan pont, ahol a vándor átadhatja magát a táj szépségeinek. Innen csodálatos kilátás nyílik a Csíki-medencére.

Bővebben...