Sóvidéki-dombság – Hegyre szúrt falvak között
Hazajáró műsorok

Sóvidéki-dombság – Hegyre szúrt falvak között

34. rész
"Egy fiait osztoztató atya a Firtósból leindulva monda fiainak: itt „Énlakom, ez lett Énlaka, tovább haladva mondá nagyobb fiának ”e tied” e lett Etéd, ismét odább haladva mondá második fiának: itt neked e „kis mod” e lett Küsmöd. Itt letelepedvén harmadik fia nyugtalankodva kérdé hogy ő hol telepedik „neked is” szolok ma a helyre mutatva hol Szolokma épült, haza mentében pedig kérdi legkisebb fiát hogy hát nem békétlenkedik e? Adj ha akarsz atyám, mond ez, s ővé lett a gyönyőrűen fekvő Atyha."
Orbán Balázs: A Székelyföld leírása (1868)

Így szól a székely rege a Sóvidéki-dombság elzárt falvainak eredetéről. Nem teketóriázunk, amennyit csak tudunk, meg is látogatunk, de nem a szokványos földutakon, hanem a vulkanikus röghegység legendás kúpjain keresztül. Mert ezen az Isten háta mögötti vidéken még szinte kézzel fogható a mítosz és a tradíció. Ebbe a mesevilágba még nem vezetnek aszfaltutak, s így azokon s fogyasztói kalmárszellem sem lopakodhatott fel. Itt maradt viszont a hegyek szelleme, s a dús erdőkben mintha tündérek fogócskáznának a múló idővel. Persze a kommunizmus majd a konzumizmus sok embert kikényszerített Sóvidék hegyre szúrt falvainak meséiből. Ám akik itt maradtak, tűzön-vízen keresztül őrzik hagyományaikat és az archaikus települések görbe utcáit járva, nem tehet mást a Hazajáró, mint a Sóvidéki-dombság jövőjébe vetett hittel felvértezve belép a kitárt karokkal hívogató székelykapukon.

Látnivalók / Székelyföld / Udvarhelyszék

A Kalonda tető, Farkaslaka és Korond közt fekszik félúton, a Hargita hegység vulkáni platójának része. Vízválasztót képez a Nagy- és Kis-Küküllő között.

A fennsík napjainkban bükkfákkal tarkított fás legelő. A fák elszórtan, egymástól kőhajításnyira, terebélyes lombkoronával a fejükön nőnek.

Bővebben...

A Firtos hegy lábánál fekszik Énlaka. Kanyargós utcáit régi, tornácos házak szegélyezik. A falu a világörökség része. Énlaka fehér kőfallal körülvett, gótikus templommal rendelkezik.

Bővebben...

A Görgény-Hargita fennsík és az Erdélyi-medence peremének kúpján ül Firtos vára. Egykor az árpád kori magyar királyság határvédelmi rendszerének volt a tagja. A várral szemben látható Várlaposa dombja, melynek Énlakára néző oldalán egy olyan omladvány van, ami egy felnyergelt ló alakjára hasonlít. Ez a Firtos lova, ami a vidék várható időjárását mutatja: ha fehér, jó idő, ha sötét, tartós eső várható.

Bővebben...

A falu festői környezetben fekszik, Korondtól alig 10 kilóméterre. Mai, kőfallal kerített temploma a 18. században épült. 2016. szeptember 18-án villámcsapás következtében leégett.

Bővebben...

A Fias-tetőn 2006-ban épült, turul madarat formázó, körbetekintésre kiválóan alkalmas fakilátó épült.

Bővebben...

Remek kilátás nyílik a Küsmödi-kőre és Siklódra. A Siklódi-kő mögött látható az Asztal-kő, amin hajdanán a bátrabbak fejenállásra vetemedtek.

Bővebben...

A Sóvidéki-dombság legészakibb faluja, a Siklód patak völgyében fekszik, zsákfalu, így sikerült megőriznie archaikus arculatát, jellegzetes hegyvidéki székely háztípusait. A templom Kós Károly tervei alapján épült. A helyiek hűen őrzik hagyományaikat, népszokásaikat, valamint épített örökségüket. A központban lévő tájházban a siklódi emberek mindennapjaival ismerkedhet meg az idelátogatók.

Bővebben...