Páring-hegység 2. – Gerinctúra az ezerarcú bércen
Hazajáró műsorok

Páring-hegység 2. – Gerinctúra az ezerarcú bércen

109. rész
"Messze, nagyon messze, egy régi világ határán tünedeznek elő a Páring-hegység meredek oldalai és csúcsai. Hunyad déli határán, a kárpáti koszorú egyik gyöngyszeme ez a hegyvidék. A keserűséggel, szenvedéssel telt utolsó évtizedek előtt kedves helye volt a magyar turistáknak. Ma is az volna, ha nem lenne olyan messze... Én a nyáron ott jártam. Bizony nem bántam meg. A Déli-Kárpátok pompás hegyvilága bontakozott ki előttem teljes szépségében… Az a hő kívánságom, hogy bárcsak minél több magyar turista tudna gyönyörködni a Páringban."
Babós Imre: Páring (1937)

Amikor egy kegyetlen téli napon a hóvihar letessékelt minket a gerincről, rögtön elhatároztuk, hogy nyáron visszatérünk a Páringra. Eljött végre az idő, hogy végigjárjuk a Déli-Kárpátok kristályos masszívumának 40 km-es főgerincét. A Kárpátok harmadik legmagasabb hegysége 2500 méter fölé nyúló csipkézett sziklaormokkal, jégcsiszolta katlanokkal, igéző tengerszemekkel, kőrengetegekkel, füves hegyhátakkal magasodik a Zsil és a Lotru folyó ölelésében. Túránk során arról is megemlékezünk, hogy volt idő, amikor a történelmi hazánk és Olténia határán tornyosuló vonulat honvédő harcoknak volt színtere.

Látnivalók / Erdély / Hunyad

A Lotru és a Páring-hegység közötti völgyben fekszik a Lotrufő-menedékház, ideális kiindulópont a gerinctúrához. Az Oltot kereső Lotru völgyében indulunk felfelé. Régi krónikák szerint a folyó és a szomszédos hegy a vidék egykori uráról, Lothar teuton vitézről kapta a nevét, akit II. Endre királyunk bízott meg a Vöröstoronyi-szoros felügyeletével.

Elhagyva a folyó völgyét, a Lotru-hegység füves hegyhátainak búcsúpillantásai kíséretében egyre magasabbra kapaszkodunk a Transzalpin aszfaltútján. A Kárpátok legmagasabb átjárója, a Királyok útja ez, amely 2000 méter fölötti magasságban kel át Erdélyből Olténiába. A ma már végig járható látványos autóút a motorizált turisták kedvelt célpontja.

A Muntinu alatti hágóról északra kitárulkozik előttünk a Páring szaggatott paravánja. Na, ez az a pont, ahonnan már nem lehet visszafordulni. Aki innen megpillantja a markáns kiemelkedéseket, a legközelebbi Mohort vagy éppen a Nagy-Szeteát, már nem tud ellenállni vonzerejüknek.

A főgerincre még az Urdele-hágó alatt kanyarodik fel a Papusa felől érkező piros sáv jelzés.

Bővebben...

Az első igazán markáns csúcs, a Nagy-Szetea. Innen már látható a Páring központi része. A cirkuszvölgyek aljában gyönyörű tengerszemek láthatók.

Bővebben...

A Nagy-Páringról tiszta időben a kilátás elragadó. Alant a  Zsil völgye és Havasalföld. Északon a Krsia és az ebből húzódó éles sziklagerincek uralják a látképet.

Bővebben...

A Carja-csúcs a Páring központi tömbjének utolsó csúcsa. Az első nagy háborúban még véres harcok helyszíne volt a hegység, ahol rendre magyar csapatok arattak győzelmet az oláhok felett.

A sziklák közötti horpadások egyikében düledező védkunyhót látunk. Ez a Rudolf-menedék, vagy más néven Rudolfshütte, amit az Erdélyi Szász Kárpát Egyesület épített a Kecske-nyeregben, még a 19. század végén. Rudolf trónörökös páringi zerge-vadászatai emlékezetére nevezték el Rudolf menedéknek.

Bővebben...