Medves-vidék – A Nógrád-Gömöri bazaltvidék
Hazajáró műsorok

Medves-vidék – A Nógrád-Gömöri bazaltvidék

130. rész
"Itt nincsenek magas hegyek. Azonban ez a táj a legérdekesebb földtani alakulásokat nyújtja, melyek rendkívül nagy változatosságot tüntetnek fel. A völgyekben lakó szorgalmas magyar nép, bár verejtékezve, de törhetetlen szorgalommal díszíti mezővel, réttel és gyümölcsösökkel a hegyoldalak lejtőit. A bükk- és tölgyerdők zöldellő foltjai pedig festőivé varázsolják a szép alakú kúptetőket. Valami lenyűgöző báj áramlik az egymást felváltó völgyek váltakozó tájképeiből, melyeken idegzsongító csend és nyugalom ömlik el. Az Ajnácskői-hegység egészen sajátos magyar zamatú táj."
 Csury Jenő: Az "Apoka" földje (1939)

Gömör és Nógrád határán, a Barkóság magyar zamatú tája, a Medves- vagy Ajnácskői-hegységnek is nevezett dombvidék földtani értékei, a vulkáni bazaltkúpok és takarók változatos világa a Hazajáró tekintetét is magára vonja. A tanúhegyeken legendás várak ülnek, vadonjaiban szent források fakadnak, míg odalent a kis medencékben, Medvesalja magyar népe szívós akarattal őrzi és viszi tovább Huba vezértől örökölt hagyatékát.

Látnivalók / Felvidék / Gömörország

A Medves-fennsík Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltplatója. A bányászati múlt egyik hagyatéka, a régi bányaudvar mélyedésében megbújó Közép-bánya tava is. A környező vulkáni kúpok a régmúlt heves vulkáni kitöréseinek megkövült emlékei.

Bővebben...

A vidéken birtokos Kacsics nemzetség ősi erősségét a Szécsényiek, a Bebekek, később a Derencsényiek birtokolták. Közben Csák Máté és a husziták is megszállták, de legcsúfosabb eleste az 1554-es esztendőhöz kötődik, amikor a török harc nélkül, csellel vette be.

Bővebben...

A Salgótól geológiai tanösvény vezet a szomszédos Kis-Salgóra, amit Boszorkány-kő néven is emlegetnek. A látványos bazaltképződmények és a kilátás miatt is érdemes ide feljönni.

Bővebben...

Somoskőt, akárcsak Salgót a Kacsics nemzetség emeltette. Itt ostromolta Losonczy Anna szívét Balassi Bálint, mindhiába. Nem úgy a török a várat: 1576-ban be is vette, s mire a királyi seregek felszabadították és megerősítették, a 17. századra el is vesztette hadi jelentőségét.

A vár alatt a Petőfi kunyhó emlékezik meg a költő ittjártáról.

A vár alatt bújik meg az úgynevezett bazaltorgona, amelynek sokszögű oszlopai megkövült zuhatagként hajolnak lefelé a Várhegy oldalán.

Bővebben...

A Pogányvár lávatakarós táblahegye páratlanul gazdag vulkáni formakincsével Közép-Európa egyik legértékesebb védett területe. Sok monda kapcsolódik a rejtélyes helyhez. Az Ördög János-szikla például úgy keletkezett, hogy Ördög Jánost annyira lenyűgözte a vidék szépsége, hogy menten kővé dermedt.

Vessünk egy pillantást a misztikus varázslatot sugárzó különleges bazalttömbökre, a kétágú sziklára és megmerevedett társaira.

Bővebben...

A Básti-hegy búcsújáró helye már lassan egy évszázada a Mária-kút. Vize gyógyító erővel bír, így minden évben rengeteg magyar zarándok látogatja meg a csodatévő forrást.

Bővebben...

Medvesalja egyik legjelentősebb községe Egyházasbást. Már a neve is jelzi, hogy a kezdetektől fontos egyházi központ volt, de történelmünk egyik drámai eseménye is ide kötődik. A legenda szerint Zách Feliciánt, aki sikertelen merényletet követett el Károly Róbert ellen, így felségárulás címén kivégezték, egy olyan helyen kellett eltemetni, ami nagyon kevés ember számára ismert. Így esett a választás Egyházasbástra, a legenda szerint Felicíán végső nyughelye a katolikus templom alatt van.

Bővebben...

A középkori eredetű templomáról híres Almágyon keresztülhaladva már messziről látható a bazaltsziklára épült legendás vár, Ajnácskő. A tatárjárás után kővárrá erősített erőd környéke sokféle természeti értéket rejt, mint például azt a kipreparált tűzhányó kéményt, amire a vár is épült.

Bővebben...

A Ragács kúpját a környék egyik legfiatalabb vulkánjából 2 km hosszan kifolyó bazalt lávafolyam építette meg jellegzetes sziklás gerincét, amit előszeretettel látogatnak a turisták.

A csúcs vulkáni salak és összesült bombák alkotta sziklabérceiről pompás kilátás nyílik.

Bővebben...

A magyar kultúra éltető öle, a gömörpéterfalvi Baranta-völgy. Minden évben itt kerül megrendezésre az Ősök Sarjai Ünnep.

Bővebben...