Középső-Ipoly-völgy 2. – Hídverések ‘Balogtól ‘Ságig
Hazajáró műsorok

Középső-Ipoly-völgy 2. – Hídverések ‘Balogtól ‘Ságig

43. rész
"Ez a táj közvetítő, afféle híd két pólus között, kiegyenlítő és kibékítő. Ha délről közelíted meg, átmenet a Kárpátok összefüggő magas gerincei felé, ha északról: előőrse az Alföld laposságának. A hegység és a síkság ezen a vidéken utolsó nagy hódító erőlködéssel igyekszik arra, hogy területeket szerezzen meg egymástól. A Felvidék előre küldte ide pionírnak a Börzsönyt, az Alföld igyekezett felnyomulni a folyók mentén. Most mindkettejükből van valami ebben a tájban, mely egyikükhöz se tartozik. Az Ipolyon nyáridőn szerényen meghúzódik a víz a meder fenekére és mindig nagyon elhagyott a folyó. Csak néha járnak benne halászok, akik padmalyok alól hajtják a hálóba a halakat. A sors átmenő vidékből határszéllé tette az egész tájat, súlyos csapást mért néhány városra és elsorvasztott vasútvonalakat meg falvakat, melyek a hegyek északi lejtőjén élve a Felvidék felé kacsintottak."
Szabó Zoltán: Cifra nyomorúság

Jól leragadtunk az ipolynyéki Szőlőhegyen, nehezen szabadulunk a nyéki nedű édes ízétől, de ideje tovább indulnunk, mert a “legbátrabb város”, Balassagyarmat és az Ipoly-mente természeti értékei mellett akadnak még itt bőven bátor falvak és emberi értékek.

 

 

Látnivalók / Felvidék / Hont

Az Ipoly jobb partján, Nyék mellett fekszik Ipolybalog. A katolikus templom tornyát a magyar Szent Korona mása ékesíti, de az Isten háza arról is híres, hogy a Koronát 1301-ben egy napig itt őrizték. Ennek emlékét őrzi a Szent Korona másolata, ami bárki számára megtekinthető a templomban.

Bővebben...

A Hunt család ősi birtoka Tesmag. A falu központjában világháborús emlékmű őrzi a hősök emlékét. Tesmag nagyszabású közösségépítő rendezvénye a Tesmagi Vigasságok. A falu közelében található az Ipoly Unió Jégmadár Központja, amely az Ipoly-mente környezeti és kulturális értékének megőrzésével foglalkozik.

Az Ipoly-menti tanösvény a folyó természeti értékeit mutatja be. A tanösvény különlegessége, hogy az idelátogató turista egyszerre ismerheti meg a vizes és a szára élőhelyek jellegzetes világát.

Bővebben...

Az Ipoly-menti tanösvényen haladva érhető el a Veréb-hegy. A kilátótoronyból remek kilátás nyílik az Ipoly-mente vizes élőhelyeire és településeire. Szemben az Ipoly túlpartján ott emelkednek a Cserhát és a Börzsöny-hegység vonulatai is.

Bővebben...