Kelemen-havasok 1. – Wass Albert hagyatéka
Hazajáró műsorok

Kelemen-havasok 1. – Wass Albert hagyatéka

8. rész
"Valahol van egy furcsa ország, Bérce templom, völgye szentéj, Bánatország az az ország, Neve: Erdély"
Wass Albert: Erdély (1928)

Itt állunk a Kárpátok legmagasabb vulkáni hegysége, a Kelemen-havasok lábainál. Tudjuk róla, hogy ő Erdély legfiatalabb hegysége is, a maga úgy 6-9 millió esztendejével. Déli szomszédjától, a Görgényi-havasoktól a magának szűk, szépséges völgyet kimunkáló Maros választja el. És mivel a vulkán szoknyáján nincsenek települések, a szinte érintetlen erdők, a Marosba siető patakok hosszú völgyei mentén a hegység lábáig lehúzódnak. És igen, azt is tudjuk, hogy a Kelemen hordozza a Kárpátok legmagasabb vulkáni csúcsát, a több mint 2000 méteres Nagy-Kövest. De van e tájékon valamit, amit tudni nem, csak érezni lehet. Valami megmagyarázhatatlan varázsa a végtelen erdőknek, a sejtelmes sziklás gerinceknek, az áthatolhatatlan ős buja vadonnak, amit talán csak az ősi tudást hordozó írófejedelem, Wass Albert tudott szavakba önteni.

Látnivalók / Székelyföld / Marosszék

A Marosba a Görgényi-havasokból érkező Szalárd patak völgyben, az Éltető család egykori vadászházánál bújik meg egy forrás, ahol előszeretettel üldögélt és alkotott Wass Albert. Emlékére tisztelői 2008-ban a forrást az íróról nevezték el, ám a tábla állítását a hatóságok megakadályozták. Nem messze a Szalárd torkolatától, a Maros túloldalán Palotailva felett a Funtinel patak völgyében érhető el a Funtinel-mező. Wass Albert: „A funtineli boszorkány” c. regényének színhelye, a bükkösökkel tarkított mező remek kilátást nyújt a környező hegyekre és a Kelemen-havasok főgerincére.

Bővebben...

A magyar többségű Maros-völgyi település, Holtmaros református templomában őrizték sok éven keresztül az erdélyi irodalom egyik legnagyobb alakja, Wass Albert hamvait. A templom kertjében álló szobrát a román hatóságok levetették. Helyette kis fenyő emlékeztet az üldözött íróra, míg szobra ideiglenesen bekerült a templomba. A Czegei Wass Alapítvány és a Holtmarosi Református Egyházközség által működtetett Tulipán Gyermekotthonban 12 állami árvaházból származó gyermeket nevelnek.

Bővebben...

A Maros mentén egy dombtetőn áll a marosvécsi Kemény Kastély. Birtokolták a Bethlehenek, a Rákócziak és itt írta meg Werbőczy István híres Hármaskönyvét, a Tripartitumot.  A XVII. századtól a Kemény család tulajdonában álló épületben alakították meg Trianon után Báró Kemény János kezdeményezésére a két világháború közti erdélyi irodalom alakjai az Erdélyi Helikon társaságot. A kastély parkjában a Helikon-asztalt Kós Károly faragta, Kuncz Aladár emlékére. A parkban nyugszik Kemény János, valamint Wass Albert író is. A kastélyt a kommunista államosítás után mára sikerült visszaszerezni a Kemény családnak.

Bővebben...