Görgény-fennsík 1. – A székely tanyavilág zsindelyországa
Hazajáró műsorok

Görgény-fennsík 1. – A székely tanyavilág zsindelyországa

31. rész
„Vagyunk, akik voltunk, s leszünk, akik vagyunk, Isten minket úgy segéljen!"
Székelykapu felirat Fenyőkúton

Az Erdélyi-medence és a Keleti-Kárpátok nyugati vonulatának határán egy hosszan elnyúló plató vonja magára a Hazajáró figyelmét. A Görgény-Hargita-fennsík a vulkáni tevékenység és a víz eróziós munkájának összjátékaként alakult ki a földtörténeti korokban. Ezúttal a vulkáni törmelékből felépült fennsík északnyugati részére, a Görgény-platóra igyekszünk, amelyen az évszázadok során az erdélyi hegyi szórványtelepülések legnagyobb kiterjedésű láncolata fejlődött ki. A Láz tetőnek is nevezett hegyhát a XIX. század második felében vált a birtokos községekből a havasra költöző székelyek állandó szállásává. A havas népe azóta is főleg növénytermesztésből, állattartásból és kézművességből él. S van még itt valami megfoghatatlan, titokzatos erő, talán a hegyek szelleme, ami az elszakítottság és az ateista diktatúra ellenére is megőrizte az itt élők hitét, öntudatát, ősi erkölcseit és szokásait. Így van az, hogy aki a Görgényi-havasok vulkáni platójára indul, bevásárlóközpontot, ipari parkot és aszfaltutakat nem talál, de még skanzent sem, „csupán” az élő székely magyar nagybetűs Életet, organikus kultúrát, a hagyomány és a természet harmóniáját.

Látnivalók / Székelyföld / Udvarhelyszék

Pálpatakán közel 500 magyar él. A településen 1994 óta áll a Szent Péter és Pálnak szentelt fatemplom, ahol a székely népi fafaragó mesterek munkáit csodálhatja meg a vándor.

Bővebben...

A Korondi-hegyen, közel 1000 méteres magasságban fekszik a hegyvidéki szórványfalu, Fenyőkút, a székely tanyavilág egyik gyöngyszeme. A falu első lakói először csak nyaranta jártak fel Korondról, majd a múlt század elején végleg itt maradtak. 1903-ban még csak 31 ház állt itt, ma már iskolája, óvódája is temploma is van Fenyőkút közel 400 lakójának.

Bővebben...

A Nagy-Küküllő forrásvidékén fekszik a hatalmas kiterjedésű tanyai szórványtelepülés, Székelyvarságra. A színmagyar hegyi település Oroszhegyi havasi szórványtelepekből szerveződött önálló tanyaközséggé, 1907-ben. A kristálytiszta patakok völgyeivel tagolt fennsíki község 8 tanyabokorból áll. A falu jellegzetessége, hogy minden ház fából készült, ezért hívják Varságot más néven „zsindelyországnak”.

Bővebben...