Csíki-havasok – Búcsú Csíksomlyón
Hazajáró műsorok

Csíki-havasok – Búcsú Csíksomlyón

35. rész
"A föld, ha könnyet, sósat könnyezik, s felette a felhők is másként járnak, ámul a lélek, szorong, könnyebbedik: végül megadja magát a csodáknak… Isten itt velünk van, bennünk óriásul, a végtelenség itt áhítattá másul."
Magyari Lajos

Újra itt vagyunk a Keleti-Kárpátok bércein, történelmi hazánk határhegységében, a Csíki-havasokban. Visszacsalogattak Csíkország girbe-gurbás hegygerincei, ritkuló erdői, végtelen havasi kaszálói, és a rengetegben töretlen hittel emberként és magyarként élő székelyek. Rendhagyó vándorlásra indul most a Hazajáró. A szentlélek kiáradásának ünnepén, őseink évszázadok alatt kitaposott ösvényeit követve, gyalog zarándokolunk el a csíksomlyói pünkösdi búcsúba, égi édesanyánkhoz. Nem is akármilyen társasággal: Erdély, Felvidék, Kárpátalja és az anyaország hazajárói is velünk tartanak.

Látnivalók / Székelyföld / Csíkszék

A közel 900 méteren heverő havasi települést a madéfalvi vérengzés után idemenekült székelyek alapították. Az emberek itt még a természettel együtt lélegezve élik hagyományos, ősi kultúrával átszőtt életüket. A faluban 600 magyar lélek él, központjában található a csűrből kialakított Magyar Ház. A településen iskolán kívül folyik az anyanyelvi oktatás.

Bővebben...

A Csíki-havasok központi részének legmagasabb csúcsa, a régi métafával és a Szent László kopjafával megjelölt Szellő-tető. Innen egész Csíkországot és a medencét körülölelő hegységeket is belátni.

Bővebben...

A Somlyó-hegy lábánál fekszik a magyarság legnagyobb búcsújáró helye, Csíksomlyó. A település a székely hitvilág és az erdélyi ferencesek központja is. Közel hatszáz éve, hogy a ferences barátok letelepedtek itt. Középkori templomuk helyén 1802-ben épült kéttornyú kegytemplomot és környékét pünkösdkor a világ minden pontjáról érkezett zarándokcsoportok lepik el. A székelyek már ősidők óta, megszakítások nélkül járulnak a kegyhelyre, leborulni a csíksomlyói Boldogasszony csodákkal ékes kegyszobra előtt.

A Somlyó-hegy lábánál fekszik a magyarság legnagyobb búcsújáró helye, Csíksomlyó. A település a székely hitvilág és az erdélyi ferencesek központja is. Közel hatszáz éve, hogy a ferences barátok letelepedtek itt. Középkori templomuk helyén 1802-ben épült kéttornyú kegytemplomot és környékét pünkösdkor a világ minden pontjáról érkezett zarándokcsoportok lepik el. A székelyek már ősidők óta, megszakítások nélkül járulnak a kegyhelyre, leborulni a csíksomlyói Boldogasszony csodákkal ékes kegyszobra előtt. Bővebben...

A hegytetőn a régi Nagy-Somlyó sóvárának romjainál hatalmas kilátótorony épült. Innen csodás kilátás nyílik a Csíki-medencére és a csíksomlyói nyeregre.

Bővebben...