Bihar-hegység – Biharország őre – “benne a szabadság”
Hazajáró műsorok

Bihar-hegység – Biharország őre – “benne a szabadság”

94. rész
"Bihar. Komoly, szinte ércesen csendülő név. Erőt, biztonságot sugároz. A Marostól a Sebes Kőrösig, a Mezőségtől az Alföldig roppant fellegvárként választotta el Erdély földjét a török-dúlta, német pusztította magyar hontól. Ellaposodó tetőin smaragdzöld havasi legelők húzódnak. Kőzetei, felszíni formái változatosak. Sziklái csalfa óriások. Biztos erősségünk, végvárunk nekünk Biharország."
 ifj. Xántus János: Bihar

Ez volt egykor, vajon ma mit sugároz, mit jelent számunkra az Erdélyi-szigethegység központi hegytömbje, a folyók és patakok szabdalta Bihar hegység? A válaszért legmagasabb, déli részébe, az Alsó-havasra látogatunk. Március idusa kiváló alkalom, hogy a Nagy-Bihar 1849 méteres ormán tartsuk nemzeti ünnepünket. De előtte még bejárjuk a mócok lakta Aranyos völgyétől északra terjedő Aranyosfő csodás karsztvidékét, a víz és a hegység kőzeteinek frigyéből született alkotásokat. Különös módon az erózió miközben pusztít, egyben csodás dolgokat teremt: szüntelen aktivitását látványos barlangképződmények, vízkitörések és víznyelők, szakadékok és vízesések, sziklaszirtek és szorosok fémjelzik.

Látnivalók / Partium / Biharország

A Pádis déli részén rengeteg természeti csodával találkozhatunk. A Szárazőr-völgyben található a Kojba vízkelet, ami a Nagy-Kojba barlangban bújik vissza a felszín alá.

A völgyben kanyargó Girda-patak vize olyan tiszta, hogy nyugodtan olthatjuk belőle szomjunkat.

A kék pont jelzésen haladva egy újabb mesés karsztjelenséghez érünk: a Tőz-vízkelethez. Itt tör elő a Nagy-Kojba barlangban elnyelődő víz.

Bővebben...

Erdély legnagyobb jégbarlangjának ötven méteres mélységben húzódó bejáratához meredek vaslépcső vezet. Az akna alján nyáron sem nagyon haladja meg a fagypontot a hőmérséklet, így élhetett túl olvadás nélkül több mint 3000 évet a Nagy-terem padlóját alkotó, több mint 3000 négyzetméter felületű, és jó 20 méter vastagságú jégtömb. A Nagy-teremből nyílik a barlang leglátványosabb terme, a Templom. A kiterjedt üregrendszer alsóbb régiói viszont már csak külön engedéllyel és kötéltechnikával látogathatók.

Bővebben...

Az Ördöngős-szorosban előfordul, hogy a mészkőfalak között a patak a teljes völgyet elfoglalja, így az út hidakra kényszerül. A szurdok legvadabb részén alig 2-3 méter széles. Mészkőszikláiban több mint 70 kisebb-nagyobb barlang rejtőzik.

Bővebben...

A Rozsda-szakadék 600 m széles és több mint 100 m mély rozsdaszínű hasadékokkal tagolt vízmosás.

Bővebben...

Remek kilátópontja a Bihar-hegységnek a Zengőkő. Innen csodás kilátás nyílik a Nagy-Biharra, de egészen a Vigyázóig is ellátunk. De látszik a Havaskőút a Mezőhavastól egészen az Istenek Havasán át a Bocsászáig, utána, ha közelebb nézzük, akkor meglátjuk a Pádis-fennsíkot is. Majd a Galbena-szirt, látszanak a Fekete-kövek sziklái, a Rozsda-szakadék is.

Bővebben...

Biharország koronája a Nagy-Bihar-csúcs, ahol csúcstábla hirdeti a magyar megmaradást.

Bővebben...