Baj-hegység – Mezőhavas a Kárpátkanyar szívében
Hazajáró műsorok

Baj-hegység – Mezőhavas a Kárpátkanyar szívében

80. rész
"Sokat látott hegyek, melyeken most megállt az idő. Nemcsak az ezeréves határ húzódott végig ezeken a mezőhavasokon, hanem itt terültek el a hétfalusi csángók hatalmas havasi kaszálóik és legelőik. Ma itt fent, a senki földjén, megállt az idő."
Kovács Lehel

Ahol az Erdélyt körbeölelő Kárpátok éles ívben keletről délnek kanyarodik, a Kárpátkanyar szívében a Bucsecs, a Csukás és a Nagykő-havas sziklabércei között szerényen bújik meg egy viszonylag nagy kiterjedésű, középmagas hegység. Nincsenek különleges sziklaformái, magassága nem éri el a 2000 métert, sűrű, járatlan vadonok, lankás gyephavas gerincek világa: ez a Baj-havas. A barcasági pásztorok mellett talán csak az ezeréves határt járó vándorok ismerik és járják gerinceit. De éppen ez a vadság és elhagyatottság az, amiben a hegy varázsa rejlik. Érintetlen rengetegeiben mintha megállt volna az idő. Nem úgy előterében, a Barcaság délkeleti szegletében, ahol a régi határok őrei, a hétfalusi csángók élete a zivataros évszázadokban nagyot változott. Az ősi gazdálkodási formák, a havasokhoz kötődő állattartás és földművelés kihalóban vannak. A városiasodás itt is szedi áldozatait, de a barcasági magyart nem olyan fából faragták, hogy elkótyavetyélje értékeit.

Látnivalók / Erdély / Barcaság

A Muszka-tetőről messzire látni a Barcaság rónaságán. Egészen a Hargita és a Csomád között áttörő Tusnádi-szorosig. Nyugatra ott van a Brassó fölötti Cenk-hegy, előtte a Keresztény-havas pipál a felhőben. Ezekben a hegyekben jegyezte el magát a vadászattal a tatrangi tanító, Kittenberger Kálmán. 1902‐ben innen indult első afrikai vadászkirándulására, hogy kalandos élete során a hétfalusi tanítóból a legnagyobb magyar Afrika-kutató, zoológus, vadászíró legyen.

Kittenberger Károlyról is híres Tatrang. No meg a szép díszes evangélikus templomáról, ami egy korábbi helyére épült, 1820-ban. A templom melletti gyülekezeti ház a közösségi programok mellett csángó néprajzi kiállításnak is otthont nyújt.

Bővebben...

A Garcsin völgye egyike a legszebb havasi szorosainknak, egykori határátkelő. A Garcsin mezején az újonnan épült Pünkösdi rózsa turistaház várja a turistákat. A menedékház télen-nyáron nyitva áll a megfáradt vándorok előtt, igazi erdei specialitásokkal.

Bővebben...

Átkelve az Azuga-patakon, a kék háromszög jelzést követve forrásvidékére, a Baj-havas gerincére, a Tigáj-havasra vezet az út a meredek emelkedőn.

A rengeteg ritkulni kezd, az egyre szélesebbre nyíló tisztásokról a fenyők között a Nagykő-havas hófehér sziklái, köztük a jellegzetes Írottkő látható. A mezőhavas csúcsán, a Tigájon érjük el a főgerincet. A nyitott, széles plató minden irányban makulátlan kilátást nyújt, majd továbbhaladva elérjük a Tótpál-havasát. A főgerincen folytatva utunkat a havas legmagasabb orma, a Neamt-csúcs felé.

Bővebben...

Egykor Magyarország és Románia határvárosa volt. Mára már a régi vámház is elvesztette funkcióját.

 

Bővebben...