Amerika: Ohio 1. – Magyar álmok Amerikában
Hazajáró műsorok

Amerika: Ohio 1. – Magyar álmok Amerikában

233. rész
"Nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk."
Tamási Áron

„Novus continens” – az Új világ, a lehetőségek hazája, Amerika… De mit keres a Hazajáró a tengeren túl, a nagy és hatalmas Egyesült Államokban? Középkori emlékeket biztos nem, hacsak nem azt, hogy a kontinens maga közvetve első szent királyunk fiáról, Szent Imre hercegről lett elnevezve, miután Amerigo Vespucci az ő nevét kapta a keresztségben. Az Újkort megszülő felfedezése óta mindig is a kalandvágyból, a gazdagodás reményében vagy éppen politikai üldöztetés elől kivándorlók egyik kedvelt célországa volt. És a Hazajáró mi más célból hagyhatná el rendhagyó módon a Kárpát-medencét, mint hogy, meglátogassa a több hullámban diaszpórába szakadt magyarokat. Azokat, akiknek álmaiban nem Amerika, hanem az otthon hagyott Magyarország integet vissza.

Látnivalók / USA

Volt idő, amikor Budapest után a második legnagyobb magyarok lakta település Cleveland volt. Olyannyira, hogy egykor Amerika Debrecenjeként is emlegették a várost, mivel közel 30 ezer magyar élt itt egy tömbben, és beszélték a magyar nyelvet. Ma is pezsgő magyar élet folyik Cleveland-ben. Van cserkészet, hét templomban hirdetik magyar nyelven az igét, sőt, magyar iskola is van. A magyarság egyik támaszpontja a Bocskai Rádió.

Cleveland sok magyar emlékkel is büszkélkedhet.

Amikor Kossuth Lajos a függetlenségi harc folytatása mellett korteskedve Amerikát járta, 1852-ben Clevelandbe is eljött. A látogatás 50. évfordulóján a nagyszalontai Kossuth-szobor pontos mását avatták fel itt, az egyetemi parkban.

Az ’56-os szabadságharc emlékét nagy becsben tartják a tengeren túli magyarok. A clevelandi emlékművet az 50. évfordulón állították. Mindszenty bíboros kultusza is él még. Bronzszobra 1997 óta díszíti a teret. 1975-ben Mindszenty teret avattak a helyi magyarok, de van itt Magyar Múzeum is.

Cleveland-et erdős városnak is nevezik. A Kultúrkertben a sok nemzet között természetesen a magyarnak is jutott egy földdarabka, ahol bemutatkozhat, jó hírét viheti évezredes hazánknak. Mintha egy otthoni városban járnánk, annyi a magyar szobor és emlékmű a kertben.

Clevelandnek két katolikus egyházközsége van. Az egykori magyar negyedben, a Bakayon a Szent Erzsébet templomban 1897-ben tartották az első magyar nyelvű katolikus misét.

Bővebben...

A kistelepülés különlegessége, hogy a 19. század végén sok magyar érkezett Fairpot Harbour-ba. Közel 7500 kilométerre otthontól megdobogtatja a szívet a magyar zászló és az Isten hozott felirat. Azt mondják, az Egyesült Államokban itt a legmagasabb a magyarok aránya. A mintegy 3000 lélekből minden tizedik magyar gyökerekkel rendelkezik. De a magyar itt inkább már csak származást jelent, alig használja már valaki a magyar nyelvet. A protestáns híveket szolgáló templomban a tiszteletes azért még magyarul hirdeti az igét.

A templombelső az egykor virágzó magyar közösségről tanúskodik. De sajnos nagyrészt már csak a színfalak maradtak: némán is beszédes üvegablakok, feliratok, régi fényképek…

Bővebben...

A vízesések a kanadai oldalról a legbámulatosabbak. Szinte karnyújtásnyira van a Patkó-zuhatag, de szemben az Amerikának jutott kisebbik része is elismerésre méltó.

Nem kis munkája van a természetnek ebben a páratlan jelenségben. Az utolsó jégkorszak idején történt, hogy egy hatalmas gleccser olvadása miatt az Erie-tó vize kiöntve medréből, északra folyva kialakította a mintegy 100 méterrel alacsonyabban fekvő jégvájta medencében az Ontario-tavat. A két tó közötti lejtő lépcsőjén alakult ki a Niagara-vízesés.

Hajóra szállva testközelből is megtapasztalhatjuk a lezúgó víz erejét. Az amerikai zuhatag főleg innen mutatja meg méreteit. A Patkó-vízesés lábánál már az esőkabát sem segít.

Bővebben...