Hazajáró Túra – első alkalommal Bácskában

Hazajáró Túra – első alkalommal Bácskában

Otthonról, hazatérni – ebben a szellemiségében szervezte meg idén első alkalommal a Hazajáró Egylet a bácskai Hazajáró túrát. Március második szombatján közel ötven anyaországi és délvidéki Hazajáró gyűlt össze Szabadkán, hogy együtt fedezzük fel Észak-Bácska magyar kincseit.

A 35 kilométeres túra rajtjában gyönyörű tavaszi idő fogadott bennünket. A Hazajáró Egylet helyi tagjainak célja az volt, hogy minél jobban megismerjük Délvidék kincseit, történelmét és varázslatos tájait. Első utunk a Zentai úti temetőbe vezetett. Az 1944-45-ös délvidéki vérengzéseknek emléket állító, vergődő madár emlékműnél fejet hajtottunk az ártatlanul lemészárolt magyarok előtt, majd megemlékeztünk az 1848/49-es szabadságharc délvidéki hőséről, Paganini Józsefről, és Buzetzky Ferenc cserkésztisztről, aki az 1944-es vérengzések áldozata lett.

Egy hosszabb szakasz után érkeztünk meg a boldog békeidők hangulatát idéző, a magyar szecesszió egyik gyöngyszemének számító fürdővárosba, Palicsra. Rövid pihenő után indultunk tovább. Átszeltük a ludasi tanyavilágot, meglátogattuk Rózsa Sándor szigetét. Átkeltünk a szelevényi erdőn, hogy megcsodáljuk a Horgos közelében fekvő Árpád-kori templom maradványait.

Túránk Horgoson ért véget, ahol a szervezők meleg étellel vártak bennünket. Ezen a túrán megtapasztalhattuk, hogy nemcsak a Kárpátok bércei, hanem a Bácska végeláthatatlan rónasága is csodálatos kincsekkel várja az erre járó Hazajárókat. A Hazajáró Egylet következő délvidéki túrája júliusban Törökbecséről indul a bánság természeti és történelmi kincseinek felfedezésére.