Hazajáró Maderspach Emléktúra

Hazajáró Maderspach Emléktúra

A Hazajáró Maderspach Emléktúrát, mely idén a Vulkán-hegység legmagasabb pontját, az 1946 méteres Oszlea-csúcsot, és ennek a  gerincén való végigvonulást foglalta magába, szeptember 26-án szerveztük meg. Mivel a határátkelést bizonyos szabályok korlátozzák, csak Erdélyből volt két tucatnyi résztvevő.

A meteorológiai előrejelzések elbátortalanítottak pár jelentkezőt.  A narancssárga riasztás kicsit bonyolította az indulást és bizonytalanná tette az egész napos túránkat. Reggel, a csorgó eső miatt már elhalasztottuk a rajtot, várva, hogy hogyan alakul az időjárás. Szerencsére, a felhők hamar kirázták magukat, így 10 órakor nekivágtunk  a hegyoldalnak. Az eredeti, 15 kilométeres körtúráról már lemondtunk. A cél, minél messzebb jutni, ameddig az időjárás engedi.

A könnyű emelkedőt meredek hegyoldal váltotta. A legidősebb résztvevőn, a  80 évet betöltött Margitkán mindenki csodálkozott, ahogyan tartja az elsőkkel a tempót. A sűrű ködbe szégyenlősen elbújtak a hegyek, nem akarták magukat megmutatni. Az erős szélnek csak azért örvendtünk, mert reméltük, hogy kicsit kitisztul és gyönyörködhetünk a tájban. De egyre csak vastagabb, sötétebb felhőkben jártunk, így úgy döntöttünk, hogy az 1743 m magas Oszlea nyeregből visszatérünk. Tudom, pár túrázó csalódottan indult lefelé. De végül jónak bizonyult, hogy nem erőltettük a csúcsra jutást. Alig fordultunk vissza, pár dörgés után zuhogó esőben értünk vissza az autókhoz.

A szálláshelyen, miután mindenki meleg, száraz ruhába bújt, Bodó József nyugalmazott történelem tanár beszámolóit hallgathattuk a Maderspach családról és a Zsíl-völgyéről. A közös vacsorát beszélgetések sorozata követte új kapcsolatokat, hidakat építve.

Bodó József előadása

A résztvevők nagy része egy éjszakával hosszabbra tervezte ezt a hétvégét, ha már ekkora távolságot megtettek. Szerencséjükre, vasárnapra kisütött a nap, így a Kis-Retyezát második legmagasabb csúcsáról, a 2014 méteres Jorgován-kőről meg tudták csodálni az Oszlea gerincet, Godján-hegységet és a Retyezát-hegység vonulatait.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy eljöttek és köszönjük a segítséget a Dobner családnak és Illyés Kálmánnak.

Reméljük, a következő túráig már nem lesznek korlátozások és az egész Kárpát-medencéből lesznek képviselők.

Köszönjük a beszámolót Orosz Erzsébetnek.