Felmászni egy hófödte vulkánra

Felmászni egy hófödte vulkánra

Bizony, amikor reggel 5-kor a zuhogó esőre ébredtünk Királyréten, igencsak elszontyolodtunk. Mindenesetre 18. alkalommal is berendeztük a rajtot, és ugyanazzal a lelkesedéssel vártuk a Vulkántúra indulóit, mint tettük azt 2002-ben Ákos bácsi büféje előtt az első „vulkán” idején. Aztán csak nem akart apadni a sor, és a rossz idő ellenére 423-an csak nekirugaszkodtak a 42 kilométeres távnak, köztük a teljesítménytúrázó, terepfutó, ultrafutó és hegymászótársadalom színe-java! Le a kalappal azok előtt, akiket nem riasztott el az ítéletidő, és mégis eljöttek! Körülbelül fél 10-ig sajnáltuk őket, ekkor kezdtek érkezni a szebbnél-szebb fotók a Magas-Börzsöny havas-zúzmarás csodavilágából. A völgyekben persze ismét a saras későősz uralkodott, ami kicsit meg is rostálta a mezőnyt, de végül 354-en szintidőn belül teljesítették az évtized utolsó „vulkánját”. De nem csak nekik gratulálhattunk a célban, hanem az első ízben kiírt Hazajáró Kupa teljesítőinek is, akik szintén ezen a napon vehették át a díjazást. Alább a felvidéki Dobay Gergely benyomásairól olvashattok!

Az egzotikusan és extrémen hangzó cím, bár elég hatásvadász, de ferdítésnek mégsem mondható, hiszen erről szólt a 18. Börzsöny Vulkántúra. A fizikailag is megterhelő teljesítménytúrát idén is nagy számú résztvevő teljesítette.

Ködös utakon, a télre jellemző kora reggeli sötétben közeledtem a vándortúra során megismert Szokolya község felé. A Börzsönyben megbúvó kis falura kedves ismerősként tekintettem, így egy kicsit enyhült az eső miatti aggodalmam. Majd csak eláll! – gondoltam magamban, de mikor a királyréti rajthoz értem, még mindig ugyanúgy esett. A nevezésnél Kenyeres Oszi azzal biztatott mindenkit, hogy fent a hegyen nem esik, „ott havazik”. A közérzeten nem sokat lendített ez az információ, de mivel egyikünk sincs cukorból, nyakunkat behúzva, esőkabátjaink alá bújva nekivágtunk a távnak.

A túra első szakaszában nem sok szó esett a túratársak közt, inkább az esőkabátok alól kiszűrődő halk bosszankodás volt jellemző, ahogy mindenki próbált felkapaszkodni a Nagy-Hideg-hegy sáros lejtőjén. Oszi szavai fokozatosan beigazolódtak, hiszen ahogy egyre feljebb jutottunk, a bokáig érő sarat kezdte felváltani a hó. Mire a sífelvonókhoz értünk, már 20 cm-es hóban túráztunk. Az esőkabátok lekerültek és mindenki fotózni kezdett. Másfél óra sáros szenvedés után úgy éreztük, jutalomként kaptuk a fehérbe öltözött téli erdőt és a csodálatos panorámát. A menedékházban az ácsi bakancsosok és a forró tea feledtették a túra első nagy emelkedőjének fáradalmait.

Annak ellenére, hogy utunk további emelkedőt tartogatott a Csóványos felé, a szép téli tájban ez sem számított, mintha a léptek is könnyebbek lettek volna. A Csóványost, majd a Magosfát elérve ereszkedni kezdtünk. Bár jól esett, és a szintidőre is pozitívan hatott a lejtmenet, magában hordozta a körtúrák keserű igazságát: amennyit mész lefelé, annyit kell majd felfelé is.

Elérve a Fekete-völgyet újból emelkedésnek indult utunk a Salgóvár felé. Tudván, hogy ez még csak a második, a túra három emelkedőjéből, állandó sebességet tartva próbáltam egy menetben felkapaszkodni a következő ellenőrzőpontig. Itt a pár száz méterről is jól látszó Árpád-sávos zászló biztatott, hogy közel van a pihenő. A tábortűz melegét hátrahagyva óvatosan kellett lemászni a Salgóvár csúszós oldalában, hogy a Magyar-hegy után hosszan ereszkedjünk a Magyar-völgybe. Itt jókedvű társaság, csoki és korlátlan mennyiségű forró tea várta a megfáradt túrázókat.

A teától és csokitól újult erővel vágtam neki az utolsó emelkedőnek. Az út szépen, lassan, de fokozatosan emelkedett, amolyan sunyi módon. Már-már felüdülést jelentett a Nagy-Hideg-hegyre vezető szakasz, hiszen ott egyértelmű volt: itt bizony felfelé kell kapaszkodni. Ekkorra már a fejlámpák is előkerültek, hiszen erősen ránk sötétedett.

Az utolsó méterek után legalább annyira diadalmasan esett be mindenki a menedékházba, mintha legalábbis a túra céljába érkezett volna. Nem is csoda, hiszen mindannyian tudtuk, a neheze már hátra van, innentől kezdve már „csak” le kell jutni a hegyről.

A terepviszonyokhoz mérten gyors léptekkel indultam le én is, hiszen szép volt a túra, de azért jó volna már levenni a vizes és sáros ruhákat. A túrák utolsó ellenőrzőpontja után valahogy mindig úgy érzem, hogy már csak percek kérdése és a célban vagyok. Így volt ez most is, és ahogy máskor, most se állta meg a helyét. Lejjebb ereszkedve a havat újból bokáig érő sár váltotta fel, melyben lassabban ment a haladás, mint terveztem.

Az előttem haladók lámpafényét követve nem is figyeltem az utat, csak haladtam utánuk. A Kitörés Emléktúrából tanulva eszembe jutott, hogy ez csoportos eltévedésekhez vezethet, de most mégis bevállaltam ennek a kockázatát. Rendben be is értem a célba, ahol Moys Zoli várta a túrát teljesítőket. A szezon utolsó túrája lévén most vehettem át többedmagammal a Hazajáró Kupa első évadának serlegét és emléklapját is.

Bár az időjárási és terepviszonyok nem voltak a legideálisabbak, a Börzsöny kalderájának változatos formakincse és a havas táj kárpótolt mindenért. Egy fizikailag kihívást jelentő, rengeteg élményt adó túraként éltem meg a Börzsöny Vulkántúrát.