Zsitvay Tibor Emlékkonferencia

2019. július 9. kedd 10:00 - 19:00

Helyszín

Mátyás Király Múzeum - Visegrád
Visegrád, Fő utca 29

GPS: 47,79189, 18,97346

A Bethlen-kormány igazságügyi minisztere, a jeles politikus, Zsitvay Tibor munkásságát halálának 50. évfordulóján emlékkonferencia keretében elevenítjük fel, majd megemlékezünk a visegrádi Mátyás emlékmű és a dunai torony avatásának 80. évfordulójára. A napot egy rövid túrával zárjuk.

A konferencián neves történészek előadásain keresztül megismerkedünk Zsitvay Tiborral, a politikussal, a magánemberrel és többek között visegrádi tevékenységével is.

Plenáris előadások:

10.20 Zsitvay Tibor, a jogalkotó – Kocsis Miklós alkotmányjogász, a Pécsi Tudományegyetem habilitált docense, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa, a konferencia társszervezője.
10.40 Zsitvay Tibor, a politikus – Kovács Dávid történész, a Károli Gáspár Református Egyetem docense
11.00 Zsitvay Tibor és az Országgyűlési Múzeum alapítása – Kedves Gyula ezredes, az Országgyűlési Múzeum kurátora
11.20 Visegrád mecénása – Zsitvay Tibor mecénási tevékenysége – Gróf Péter régész, a Magyar Nemzeti Múzeum – Mátyás Király Múzeumának főmuzeológusa, a konferencia társszervezője
11.40 Zsitvay Tibor, a turista – Vuray György, Magyar Turista Egyesület
12.00 Zsitvay Tibor – a közszereplő, az alkotó és a magánember családi emlékezete – Bugár Mászáros Károly, Rados Jenő emlékéremmel kitüntetett építész, a Magyar Építészeti Múzeum egykori igazgatója
12.20 Zárszó – Félegyházi András, Visegrád polgármestere

13 órátólA Zsitvay Tibor jubileumi Emlékkonferencia egyben megemlékezés a visegrádi Mátyás Emlékmű és a IV. Béla szobor (dunai torony) avatásának 80. évfordulójára. Ünnepség a Mátyás emlékműnél, valamint a dunai toronynál lévő országzászlónál, melynek keretében újból felkerül a magyar zászló az országzászló rúdjára. Az eseményen beszédet mond Moys Zoltán a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet elnöke és Papp Sándor, a Pro Kalondiensis Polgári Társulás elnöke.

17 órától – Zsitvay emléktúra a Görgey-bérc – Zsitvay-kilátó – Zsitvay villa útvonalon (közelítőleg 5,5 km, 2 óra). Az emléktúrát Vuray György és Moys Zoltán vezeti, és a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet támogatásával valósul meg. Indulás a Mátyás emlékműtől.