Radnai-havasok túra

Radnai-havasok túra

2023. június 3. szombat 7:00 - 20:00

Helyszín

Radnai-havasok
Borsa, Románia

GPS: 47,65377, 24,66315

Mindenkit szeretettel várunk június 02-04. között az immár tizedik alkalommal megrendezésre kerülő gyalogtúránkra, a Radnai-havasokba. Túránk ezúttal körtúra keretében a hegység északi gerincét és annak egyik csúcsát a 2048 m magas Galac csúcsot (Vârful Galaţului) célozza meg.

Június 02. – Péntek:

Érkezés a panziókba
20:00 – Vacsora, kötetlen beszélgetés

Június 03. – Szombat:

Reggeli 7-8 óra között.
Reggeli után 8.00 óra körül indulunk Borsafüredről az újonnan épült kabinos felvonóval, mely a Buza Muntelui 1663 m magas csúcsa közelébe emel bennünket. Innen Varga Csaba expedíciós hegymászó vezetésével a kék kör jelzést követve gyalogolunk a főgerinc irányába. Hamarosan az 1771 m magas Păltinisu meredek sziklafalainak árnyékában oldalazunk, majd ereszkedünk lefelé az 1540 m magasan megbújó Puzdrele menedékházig. Itt átváltunk a kék háromszög jelzésre, mely 1879 m magasságban a Lovak tava (Lacul Cailor) felett, a Galac nyeregben (Şaua Galaţului) ér fel a piros sáv jelzésű főgerincre. A gerincen nyugatra fordulva egy utolsó emelkedő leküzdése után érünk fel a túranap céljához a 2048 m magas Galac csúcsra (Vârful Galaţului). A csúcson hosszabban megpihenve elfogyasztjuk a magunkkal hozott elemózsiát és gyönyörködünk az egyedülálló panorámában. A pihenő után keletnek fordulva visszaereszkedünk a Galac nyeregbe, ahonnan az 1922 m magas Ló-havas (Muntii Cailor) felé folytatjuk a gerincen haladó túránkat, amíg el nem érjük a korábbi túrán már megismert Gargaló nyerget (Şaua Gărgălău). Itt hagyjuk el a gerincet és a Bisztrica forrástava érintésével az Asztal-rétig ereszkedünk le. Itt két alternatíva kínálkozik, melyek közül mindenki szabadon választhat. Az egyik a piros háromszög jelzés mentén a Lovak vízesése felé vezető ösvényen indul, majd a vízesést érintve juthatunk vissza Borsafüredre. A másik alternatíva a kék sáv jelzése mentén a sípálya felvonó felső állomásáig vezető ösvény, melynél a felvonóval lehet kényelmesen leutazni szinte a Medve panzióig, ahol a túránk véget ér.

Túratáv: 15,7 km Szint +- 1020 m

19:00-20:00 – Vacsora
Este a vacsorát követően egy különleges filmvetítésen vehetünk részt. Nemrég készült el a Borsafüredre álmodott téli olimpiáról szóló ötven perces dokumentum film „Olimpiai álom Erdélyben” címmel, mely számos soha nem látott archív felvétellel mutatja be a kort és az 1940-es évek Borsafüredét.

Június 04. – Vasárnap:

8 óra – reggeli
A reggeli elfogyasztása után fakultatív szabad program keretében a Lovak vízeséséhez (Cascada Cailor) túrázhatunk, vagy a környék nevezetes helyére a szomszédos Borsa-hágóra (Pasul Prislop 1416 m) autózhatunk , melyről keleti irányban a Máramarosi-havasok szélén vezető túraösvényt járhatjuk be. Itt nem csak az 1717-es tatár betörésről lehet megemlékezni, de még ma is láthatóak a nevezetes II. világháborús Árpád-vonal 1940-44 között épült lövészárkai és bunker maradványai.

Túravezető: Kocziha Attila

Utazás egyénileg, szállás Borsafüreden az üdülőtelep panzióiban.

Árak, költségek

Nevezési díj: 15 RON/fő
A szállás reggelivel és vacsorával: 150 RON /fő/éj (Medve Panzió és a szomszédos panziók)
Felvonó oda-vissza: 40 RON

A túrára a regisztráció kötelező!

Jelentkezni (regisztrálni), szállást foglalni Bakk Anettánál az alábbi elérhetőségeken lehet:
Tel: 0040 /743 272 575,
e-mail:

A túrával kapcsolatos információk: Kocziha Attila, Tel: +36 20 997-9497

A túra a Hazajáró Kupa része.

Mindenkit szeretettel várunk!