32-es határvadászok emléktúrája 2018

32-es határvadászok emléktúrája 2018

2018. augusztus 10. péntek 10:00 - 2018. augusztus 19. vasárnap 0:00

Helyszín


Gyergyóremete, Hargita, Románia

GPS: 46,7963, 25,44266

Az Erdélyi Kárpát Egyesület és a Kelet-Magyarországi Speciális Mentőegyesület idén is megszervezi a 32-es határvadászok emléktúráját 2018. augusztus 10 . és 19. között.

A túra programja:

Augusztus 10. péntek: érkezés Gyergyóremetére

Augusztus 11. szombat: Kereszthegy emléktúra az Árpád-vonal szalárdi erődjébe 
Indulás: 10 órakor a szalárdi parkolóból (Gyergyóremete – Szalárd: kb. 52 km, 1 óra autóút)
Túravezető: Nagy József történész

“A m. kir. 21/6. határvadász erődszázad a Maros-völgyének szűkületében vette fel a harcot a Gyergyóból visszavonuló csapatokkal megerősítve 1944. szeptember utolsó napjaiban a támadó szovjet csapatokkal szemben. A küzdelem nemcsak a völgyzár körletében zajlott, hanem a környező hegyekben is október 8-ig, amikor a Janzer Kornél százados vezette alakulat éjszaka kitört az erődből és visszavonult a Mezőség irányába. A szalárdi erőd volt Székelyföld védelmének utolsó támpontja 1944 őszén, az innen és a Görgény-völgyéből visszavonuló magyar-német csapatok a Tisza vonalán vették fel újra a harcot. A sziklás terepen kiépített erőd látványokban gazdag, hiszen kötöző alagúttól a betonbunkerekig sok második világháborús emlékhely tekinthető meg.
A mai Szalárdtelep falu északi oldalán magasodnak a Szerecsen sziklák, melyek az erőd területére esnek. Szalárdtelep 550 m-en fekszik, Szerecsen-sziklák felett magasodik a Szerecsen-tető 1043, a maximum magasság ameddig felmegyünk a túra alatt. A tetőről gyönyörű kilátás nyílik a Görgényi- és a Kelemen-havasok között kanyargó Maros folyóra. A túra hossza kb. 6 km.” Nagy József

Augusztus 12. vasárnap: 10 órakor megemlékezés a Hősök parcellájában a gyergyóremetei temetőben.
Innen lovaskocsis kirándulás a Kecskekőre.

Augusztus 13., hétfő: Katrosa – 24-es határvadászok emléktúrája

Túravezető: Nagy József történész, Szima Csaba helytörténész, 24. székely határvadász hagyományőrző és Kovács Lehel, az Erdélyi Kárpát Egyesület elnöke.

“A kézdivásárhelyi m. kir. 24. székely honvéd határvadász-zászlóalj a második világháború végén, 1944 őszén az Ojtozi-szorost és a környező magaslatokat védte. Túránk a m. kir. 24/2. erődszázad Katrosai völgyzárának maradványaihoz és a Kászonjakabfalva melletti Nyírponk 1051 magaslatra vezet. A 24. határvadász géppuskásszázad egyik szakasza, Mező Ferenc tartalékos zászlós parancsnoksága alatt 1944. szeptember 2-án feltartóztatta többszörös túlerővel támadó szovjet csapatokat, melynek következtében Mező zászlós hősi halált halt és posztumusz kitüntették a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel hőstettéért. A túra után sétát teszünk a Kászoni falvakban és megnézzük a helyi tájházat. A kászoni falvak, a maguk elzártságukban ma egyike azon székelyföldi vidékeknek, melyek leghitelesebben őrzik a hagyományos építészeti örökséget.” Nagy József
Az esti szállás az innen 40 km-re lévő Berecken lesz.

Augusztus 14. kedd: Kézdivásárhely – Reggel meglátogatjuk a kézdivásárhelyi református temetőben Mező Ferenc sírját és ismerkedünk a város szépségeivel, megnézzük a 24-es határvadászok történelmi laktanyáját. Innen tovább utazunk Ojtoztelepre és Sósmezőre, az Ojtozi-szorosba, ahol a 24. határvadász-zászlóalj harcait vívta 1944 őszén, Pozsonyi Attila alezredes vezetésével. 1944. augusztus 28-án az első szovjet támadás a zászlóalj 4. számú tisztiőrsét érte Sósmezőnél, ahol Cseh György főhadnagy és katonái, mintegy 70 fő, egyetlen személy kivételével hősi halált haltak.
Ezen a napon emlékezünk meg a m. kir. soproni 18-as honvéd gyalogezred 1917-ben vívott harcairól.

Augusztus 15. szerda: Utazás a Bratocsa-hágóba (kb. 106 km, 2 óra autóút)
Túra a Csukás-hegységben Kovács Lehel, az EKE elnökének túravezetésével.
Szállás: Árkos településen (kb. 63 km, 1 jó óra autóút)

Augusztus 16. csütörtök: Utazás Szászhermányba, majd Brassóba (30 km, fél óra autóút). Kovács Lehel vezetésével ismerkedünk a Barcaság és a város nevezetességeivel.
Szállás: Árkos településen

Augusztus 17. péntek: Utazás a Gyimesekbe (kb. 100 km, 2 óra autóút), majd kora délután, 14 órakor szentmisét celebrál Berszán Lajos atya az Ugra-tetőn, Sebő hadnagy keresztjénél. Ezek után hagyományainkhoz híven megkoszorúzzuk Gyimesközéplokon a templom mögötti temetőben Kövendy Ferenc zászlós úr és bajtársai keresztjét, ily módon emlékezve a I. világháború áldozataira.

Augusztus 18. szombat: “32-es határvadászok útja” emléktúra immár 9. alkalommal
Gyülekezés és regisztráció 8 órától Hidegségben a Fatányéros panziónál. 9 órakor indulunk Csíkszentdomokosra. Utunk során megemlékezést tartunk a Kondra-kereszt szomszédságában álló, a Keleti-Kárpátokban hősi halált halt katonák emlékét őrző keresztnél. Csíkszentdomokoson ünnepi köszöntő és műsor várja a túrázókat, majd egy tál meleg étel mellett pihenhetünk.

Természetesen idén is lesz lehetőség busszal visszautazni Hidegségben hagyott autóinkhoz, melyre a regisztrációnál lehet, illetve kell jelentkezni!

Augusztus 19. vasárnap: Látogatás erdélyi barátainknál (szabadon választható)

Tudnivalók:

  • Az egyes napok önálló programként is látogathatók!
  • A túrák közepes edzettséget igényelnek, azonban magashegységre jellemző földrajzi és hirtelen változó időjárási viszonyokra kell készülni (bejáratott túracipő, esőkabát)! Elegendő mennyiségű folyadékról és élelemről minden résztvevő maga gondoskodjon igényeinek megfelelő mértékben!
  • A rendezvények ingyenesen látogathatók, a túrákon nevezési díj nincs. Az emléktúrákon mindenki a saját felelősségére vesz részt, kártérítés semmilyen címen nem igényelhető!
  • Hasonlóan a tavalyi évhez idén is segítünk félpanziós szálláshelyek foglalásában Gyergyóremetén, Berecken és Árkoson. (A múlt évi remetei beosztás akár élhet 2018-ban is.) Árkoson 2 ágyas, fürdőszobás szobákban szállhatunk meg. (A tavalyi létszámunknak megfelelő mennyiségű szobát ideiglenesen lefoglaltam.) Fontos lenne minél hamarabb látni az idei létszámot, ezért kérem jelezzétek az igényeiteket, hogy véglegesíthessem a foglalást. A Gyimesekben az idén is egyénileg (és időben!) foglaljátok le a szálláshelyeket!
  • Az első négy nap vezetője újból Nagy József történész barátunk lesz, a Barcaságban és Brassóban pedig Kovács Lehel, az EKE elnöke. Előre is köszönjük a segítségüket.
  • Az első alkalommal megszervezése kerülő 24. székely határvadászok emlékét őrző túrát Szima Csaba vezeti, aki felkutatta és azonosította a harcok helyszíneit.
  • Megemlékezéseink ünnepélyességét és méltóságát Pregitzer Fruzsina Jászai Mari díjas színművésznő, a Magyar Kultúra Lovagja és Bata Hajnalka népzenész, népdalénekes közreműködése biztosítja, díszőrséget a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Tagozatának “katonái” állnak Igler Attila vezetésével. 

Őrizzük meg emléktúráink politika fölött álló méltóságát, szeretettel várunk minden jó szándékú, természetet és túrázást kedvelő társunkat!

 

Info: Kohl András (túraszervező, Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület, e-mail: , tel: +36 309147819)