Erdély-est Ácson

Erdély-est Ácson

Vannak helyek széles e hazában, ahol már visszatérő, hazajáró vendégnek számítunk, ha közönségtalálkozóról van szó. Ilyen hely az észak-dunántúli Ács is, ahol 2015-ben már jártunk vetítéses előadás alkalmával, ráadásul ez a kapcsolat oda vezetett, hogy az ácsi Természetjáró Bakancsos Klub és a Hazajáró Egylet között 2016 januárjában szövetségi megállapodás is köttetett. Ácsi barátaink újabb meghívása kapcsán ezúttal egy rendhagyóbb előadásban gondolkodtunk, hisz nem akartuk ismételni önmagunkat. Így született meg az ötlet: legyen az est témája Erdély.

100 erdélyi epizóddal a hátunk mögött lett volna miről mesélnünk, de mégiscsak úgy ért valamit az egész, ha „hús-vér” erdélyi embereket is bevonunk előadásunkba, így velünk tartott André Csaba barátunk Gyimesből és Böjte Csaba barátunk Alcsíkból. (No, igen, nem az a Böjte Csaba… ahogyan ő szokott fogalmazni: „nem az atya, hanem a fiú”.) A február 4.-i Erdély-est premierjére teljesen megtelt az ácsi Piskóta Kávéház nagyterme; a regisztrációhoz kötött rendezvényre hétszeres túljelentkezés volt, de csak 120-an fértek be.

Előbb mi ketten, a Hazajáró szereplői vittük a szót, képeinkkel, videóinkkal egy kicsit megidéztük Tündérkertet, aztán következtek erdélyi barátaink, akikről azért illik tudni, hogy népművész szinten bánnak hangszereikkel. A három felvonásos est majd 4 órás volt, de senki nem unatkozott: a néptánc és népzene mellett a két Csaba bemutatta a székely és csángó népviseletet, miközben igen sok adomát osztottak meg a közönséggel. A rendhagyó közönségtalálkozó folytatásaként erdélyi ízek kóstolója következett, melyről az ácsiak gondoskodtak, majd kissé könnyedebb, kötetlenebb hangulatban folytatódott az ilyenkor megszokott poharazás.

Talán elmondhatjuk, hogy ezen az estén sikerült valamit importálnunk az Ácstól majd 500 kilométer messze fekvő Erdélyből. Mi csak pillanatokat, érzéseket, hangulatokat tudtunk felvillantani, de ez talán elég az érdeklődés felkeltéséhez, melynek hatására útnak lehet indulni és talán elég a felismeréshez, a kárpát-medencei magyarság egy és oszthatatlan.