Elvarázsolt vidék – Szmerekovij káminy túránk

Elvarázsolt vidék – Szmerekovij káminy túránk

Hiába a koronavírus járvány és a határzár, kárpátaljai barátaink töretlen lelkesedéssel hódítják meg a Kárpátok bérceit. Szeptemberi első túrájuk a Szmerekovij káminyra, vagyis a Fenyő kőre vezetett. Fogadjátok szeretettel Bíró András barátunk beszámolóját.

Mondhatnánk, hogy sziklától szikláig túráztunk az elmúlt két hétben. Augusztust a karszthíddal zártuk, szeptembert pedig egy másik sziklaformációval kezdtük: a Szmerekovij káminnyal. Fenyő kő – ha úgy tetszik. Miért nevezik így, ha egy szál fenyő sincs a környéken? Egyszerű! Azért, mert a szikla alakja adja egy hatalmas fenyő formált.

Idén ez volt a 13. túránk és a legnagyobb létszámú csapatunk 39 fővel. Már sokan vannak, aki szinte állandó túratársak. A túra nem volt nehéz. Kereken 5 km, szinte folyamatos, de laza emelkedővel. Nem is jelentett különösebb kihívást senkinek. Kellemes meglepetés várt a Szmerekovij káminy tövében: kedves Hazajárós barátokkal találkoztunk: Popovics Bélával és Szemák Mihállyal, akik éppen egy sátras túrán jártak és a Buzsorára igyekeztek, hogy este ott verjék fel sátraikat.

Hová is érkeztünk? Az Elvarázsolt vidék Nemzeti Park Ilonca (Ільниця) határában található. Éppen ott, ahol éles határt mutat az alföld és a hegyvidék. A 6101 hektáros terület 2009-től minősült nemzeti parkka. Tulajdonképpen a Borló-hát vonulatában vagyunk, melyet közrevesz a Borzsa-havas, a Szinyák és a Nagyszőlősi-hegység. A Borló hátnak mindössze 3 db. 1000 méter fölé emelkedő csúcsa van: Dechmanov (1017), Buzsora (1085) és a Bisztra (1002)A hegyi tőzegláp (oligotróf) is különleges. 15 hektáron terül el és a 7 méter mélységű. Még egy kis szárazanyag a végére: az Elvarázsolt vidék Nemzeti Parkban 165 növényfaj és 58 llatfaj él. Ezek közül 29 növényfaj és 38 állatfaj szerepel védettként az ukrán vörös könyvben.

Legközelebb szeptember 12-13-án Alsókalocsa fölé emelkedünk a Fekete-bércre. Tarts velünk ismét!