Elfeledett tanyák, enyésző kultúrák a Zarándi gerincen

Elfeledett tanyák, enyésző kultúrák a Zarándi gerincen

Idén első alkalommal került megrendezésre a Hazajáró kupa részeként is jegyzett „Zarándi Hazajáró túra”, mely az Erdélyi szigethegység déli szegletében húzódó Zarándi-hegység felfedezésére invitálta a túrázás szerelmeseit 1 napos túra keretében.

A reggeli gyülekező a Maros parti Konop településen volt, ahol végül 14 lelkes HAZAJÁRÓ adott találkozót egymásnak, hogy a Zarándi-hegység közép régiójában fedezze fel a hegység túrázók számára kevéssé ismert lankáit. A központból járműveinkkel a Konop patak mentén indultunk a hegység mélyére, a túloldalán fekvő Zarándnádas faluig vezető erdészeti úton, majd a gerincen át a Nádas patak völgye felé, az első elágazásig. A Debela Gora 557 m magas csúcsa alatti patak völgyből egy rövid ismertető után indult a túra, melyet a Hazajáró egylet ispánja Kocziha Attila vezetett. Egy szekérúton kapaszkodtunk ki a Debela Gora melletti kaszálók, legelők vidékére, ahol hamar kitárulkozott a hegyi panoráma. Az út első felében nyílt terepen a tavaszi zöldbe boruló hegyhátak hullámzó vonulataiban gyönyörködhettünk.

A túra első szakaszán a piros kör jelzés mentén haladtunk, melyet az Aradon bejegyzett Serviciul de Voluntariat Montan egyesület önkéntesei festettek. Nekik köszönhetően szép tájakon, jelzett utakon járhatjuk be a Zarándi-hegységet. Hamarosan egy jelzett elágazásnál keletnek fordulva szekérutakon követtük a piros kör jelzést a Zarándi-hegység nyílt, legelős főgerincén haladva tovább a már messziről is látható, élettel teli első tanyáig. Gazdag állatfarm fogadott bennünket az elmaradhatatlan, magukat félelmetesnek mutató, de azután farok csóválva szelíden szaglászgató kutyákkal. És máris egy különlegesség is elénk tárult egy szilvafa tövében. A városban a Fiat 500-as volt régen a menő, a hegyekben pedig a Fiat 505 C, a lánctalpas verzió, melynek egy ritka példánya hűsölt a fa alatt. A tanyát határoló gyümölcsösön át tovább indultunk a rövid ívelt gerincen egy átkötéssel egy újabb rövid gerincágra, mely megmutatta a Zarándi-hegység igazi arcát. A Zarándi-hegység szívében erdőkkel körbezárt legelőkön egymástól rendezett távolságra tanyákat találunk, melyek többsége mára már elhagyatottá vált. Ezek sekély vagy mélyebb völgyszerű bevágásokkal, vízmosásokkal elválasztott egy-egy gerinc szakaszon „állnak őrt”, mint a középkori várak. Mára a többségük lakatlanná vált, csak az üres, ócska használati tárgyakkal teli épületei tanúskodnak egy feledésbe merülő hegyi kultúráról és arról, hogy egykor elszánt népek élhetőnek tartották e vidéket. Magunk is méterről méterre megélhettük, az agárkosbor színezte, kakukkfű illatú, madárénektől zengő, végeláthatatlan hegyvonulatok látványa uralta táj nyugalmának magával ragadó vonzását.

A következő gerincszakaszon újabb tanyarom várt, de itt egy nárcisz mezőnek látszó hegyi sírhalom is meglepetésként szolgált. Ugyan máshol nem találkoztunk ilyennel, de azért tudvalévő, hogy a hegyi tanyákon korábban a házak közelében temetkeztek az ott élők, főleg a Szigethegység mócok lakta vidékén.
Az enyészet útjára tévedt tanyák skanzenszerűen nyújtottak bepillantást a hegyi élet apró részleteibe az építészeti módszerektől a napi használati eszközökig. Szinte magunk előtt láthattuk az elszánt emberek élni akarását, küzdelmét, napi tevékenységeik árulkodó bizonyítékait. A jelzett útvonalon gerincről gerincre, tanyáról tanyára, gyümölcsöstől gyümölcsösig haladtunk, melyek alapfája a szilva és az alma, vagy elvétve egy-egy cseresznye, melyek az itteni elengedhetetlen életelixír, a pálinka alapanyagát szolgáltatják. A hullámzó hegyeken hullámzó ősvények vezetnek időnként lefelé a vadregényes erdők mélyén megbúvó patakvölgyek aljára, majd ismét föl egy hegynyúlvány hátára. Egy ilyen hullám után értünk fel egy vadászlakhoz, ahol alkalmasnak láttuk a helyet egy hosszabb, ebéddel egybekötött pihenőre. Csak ilyen áldott környezetben esik igazán jól a túraebéd, legyen az bármi, mit otthonról cipeltünk eddig. Semmihez sem fogható az a nyugalom, amely lepelként borul ilyenkor az emberre.

Ebéd után nehezen, de tovább indultunk a jelzést követve egy újabb élettel teli tanyáig, ahol barátságos kutyák kísértek a bekerítetlen udvaron át a kíváncsi tehenek között.
Egy ponton a gerincről mélyebb völgybe ereszkedtünk, ahol a patakmeder szintjére érve kidőlt bükkök építette “akadálypálya” következett. Itt elhagytuk a jelzést és kimászva egy traktor útra visszakanyarodtunk nyugatnak a Tilodia patak völgye felé. Ahogy a patak mentén a forrás irányba haladtunk, az erdő rejtekében egy csinos kis vízesés tárult elénk. Ritka errefelé az ilyesmi, így nagy örömmel fotóztuk. Innen hamar elértük az erdőzóna szélét, ahol egy újabb hegyi legelőre érve villanypásztorokkal határolt területeken vezetett át az út. Azt sem tudtuk már, hogy bent, vagy kint vagyunk, mikor fekete tehenekkel és egy nagyon kíváncsi barátságos lóval találkoztunk, na és a romos tanyát láncon őrző kaukázusi juhászkutyával, mely vadul jelezte ugatásával, hogy a ház körül nincs semmi keresnivalónk. Tovább is álltunk. Rövidesen visszatértünk a Debela Gora alatti rétig, ahol ismét rátaláltunk a piros kör jelzésű szekérútra, melyről leágazott a Nádas patak völgyében hagyott kisbuszunkhoz vezető piros háromszög jelzésű ösvény. Ezen leereszkedve értünk célba. A túra végén a túravezető a HAZAJÁRÓ kupa pont gyűjtő füzeteinek pecsételésével és emléklappal jutalmazta a túrát teljesítő HAZAJÁRÓKAT.

Napi táv: 18,1 km, szint: +605 m, -605 m

Külön köszönet a beszámolóért Kocziha Attilának a fényképekért Szekunda Lászlónak.