Bihari Hazajáró Túra – kalandozások a Sebes-Körös mentén

Bihari Hazajáró Túra – kalandozások a Sebes-Körös mentén

A honismeret és hazaszeretet jegyében, hagyományteremtő szándékkal idén először került megrendezésre Bihar megyében a Hazajáró Túra, melynek helyszínéül Rév települést választottuk.

Az augusztus 2 – 4 közötti időszakra meghirdetett túrára közel félszáz túrázó jelentkezett az anyaországból.  Érkezés napján regisztráltak a résztvevők, elfoglalták szállásaikat, majd egy könnyű, de igen látványos túra következett a révi Zichy barlangba.  Az esemény hivatalos megnyitóját  a révi turisztikai inkubátorházban tartottuk Hasas János alpolgármester úr meghívásának eleget téve.  Pásztai András, a Hazajáró Egylet bihari ispánja ismertette az Egyesület történetét és célkitűzéseit a résztvevőkkel, majd az alpolgármester úr mutatta be a község történetét, a helyi magyar közösség életét és a mindennapos kemény munkát a magyarság megtartásáért.  Kaptunk néhány igényesen összeállított, több nyelvű kiadványt is Körösrévről, a környék látnivalóiról, programlehetőségeiről.  Innen az egyik révi fazekasmester, Hasas Péter műhelyébe vezetett az utunk, ahol láthattuk, hogyan is készül az egyedi, révi fehér kerámia és a már elkészült darabokból vásárolhattunk is – a legnagyobb sikere a töltött káposztás fazéknak volt. 

A második nap egy rafting túra várt a résztvevőkre a Sebes-Körösön. Nagyon sokan most először próbálták ki a vadvizi evezés izgalmait,  kicsit félve ültek csónakba, de széles mosollyal az arcukon szálltak ki belőle.  Délután  ellátogattunk a helyi református templomba, ahol Papp Csaba Tiszteletes Úr beszélt a hit megtartó erejéről, a közösségformálás fontosságáról és a helyi magyar közösség életéről – jó sok derűvel és humorral.

A harmadik napra két nagyon izgalmas program maradt: a via- ferrata (vagyis sziklamászás vasalt falon – sisakkal, biztosítással és természetesen vezetővel) és a barlangászás Vársonkolyoson a Szelek Barlangjában, ahol Vári László kolozsvári barlangász vezetésével jártuk be a látogatók számára megnyitott részt. A Szelek eddig feltérképezett járatai összesen 52 km tesznek ki. Nem kiépített barlang, rengeteg labirintus-szerű járattal, ezért csak szakképzett, engedéllyel rendelkező vezetővel látogatható. Csapatunk néha szűk helyeken kúszva, néha létrán mászva, máskor hatalmas termeken keresztül, láncokba kapaszkodva, patakon átgázolva fedezte fel az igazi barlangászat világát.  

Mindenki fáradtan, de felejthetetlen élményekkel gazdagodva tért haza az  I. Bihari Hazajáró Túráról.  Nagyon sokan már a következő túra időpontjáról és helyszínéről érdeklődtek, nem kis fejtörést okozva a szervezőknek. Szerencsére  Bihar megyében bőségesen akad turisztikai térség, ahová télen – nyáron szervezhető hasonló túra, nem kevésbé izgalmas élményekkel.

Köszönjük a beszámolót Pásztai Tündének, a képeket pedig a Jászberényi Természetjáró Klubnak.