Bethlen Nyaraló – Magyarigen

Bethlen Nyaraló – Magyarigen

Uticélok / Erdély / Erdélyi-Hegyalja

Hazajáró Pont

Kedvezmény

Egyesületi tagok számára

Borkóstolás valamint a templom és a település bemutatása: ajándék

45 fős csoport esetén az első személy számára ingyenes.

Kapcsolat


Kapcsolattartó: Szász Csaba

517360 Magyarigen
Principala 327
(Románia)

GPS: 46.14389, 23.51216

Telefonszám:

00 40 748 455 482


E-mail:



A Bethlen Ház a Magyarigeni Missziós Református Egyházközség vendégháza. A templomkertben található a XVIII. századi barokk templom. belső kiképzése, stukkói egyedivé teszik a protestáns templomépítészetben, hiszen a barokk nem tartozott a protestánsok közkedvelt stílusai közé. A templom egyben a barokk és klasszicizmus közötti átmenetet példázza. A templom parókia és a várfalra épített Bethlen szárny súlyosan rongálódott az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban, amikor a gyülekezet nagy része erőszakos halállal pusztult bele a nemzeti villongások csapásaiba. Magyarigen, Gyulafehérvártól 12 km-re található. Megközelíthető Zalatna irányába vezető úton, Sárdnál – Magyarigen (Ighiu) fele letérve. Autóval 15 perc, busszal 20 percnyire van Gyulafehérvártól. Tövis után, Alsógáldnál letérve, nagyon jó útviszonyok mellet is megközelíthető- Boroskrakkó, Borosbocsárd útvonalon.

Jelenleg a gyülekezet hatalmas erőfeszítésébe került és kerül a templom és gyülekezeti épületek, valamint a rábízott másik három műemléktemplom és parókiák állagának megtartása (Sárd, Boroskrakkó, Zalatna), megóvása és végső soron a lelkészi állás  fenntartása, hiszen ez nem csak egyetlen lehetősége a pasztorációnak, hanem a magyar szó fennmaradását  is jelenti egyben.

Az önfenntartás lépései közé tartozott a  Bethlen szárny 4 leégett szobájának kijavítása, berendezése. Ezeknek szobáknak  a turisztikai célzatú felhasználása jelenti lényegében a gyülekezet egyetlen jövedelemforrását, fenntartási és fejlődési lehetőségét. Mindezt nehezen, de a továbbélés reményében hoztuk létre.

A Bethlen szárny szobái vendégszobák. Két lépcsősoron lehet megközelíteni: a belső és külső lépcsősoron. A külső lépcsősor, vagy Török lépcső egy L alakban felfele ívelő meredekebb lépcső: idősek számára elővigyázatosság igényeltetik, ha ezen mennek fel. A Bethlen szárny külső tornácáról a lépcsőt megmászva lehet a szobákhoz közelíteni. A másik lépcsősort, mivel a várajtón kívül van csak szükség esetén, nyitjuk meg. A szobák inkább ifjúsági igények számára lettek berendezve, de felnőttek is használhatják, ha a körülményeket elfogadják. A szobákban emeletes ágyak találhatók, matraccal és tiszta ágyneművel, valamint padlószőnyeg a következő beosztás szerint:

1. szoba: 8 hely
2. szoba: 6 hely
3. szoba: 14 hely
4. szoba: 14 hely
5. szoba: 8 hely
6.szoba: 2 hely

A szállás ára félpanziós ellátással: 15 EUR/fő/éj

Összesen 52 szálláshelyet tudunk biztosítani április 15. és október 31. között. Megjegyzendő, hogy a 1. és 2. szobák egymásba nyílnak, és a 2. szoba ajtaján át lehet a tornácra, onnan meg ki jutni.

A fürdő, tisztálkodási lehetőségek és WC a Bethlen szárnytól mintegy 20 m-re találhatóak, a parókia falának építve. Összesen 4 zuhanyzó, 4 WC, 4 mosdó áll rendelkezésére, mindezek egy helyen, közösen férfiak, nők számára. Kútvízzel és vezetékes vízzel egyaránt rendelkezünk A meleg- és hideg víz éjjel-nappal van, kivétel a rövid ideig tartó áramszünet, vagy a vezetékes víz rövid idejű szüneteltetése.

A Bethlen szárny és a vendégszobák között találhatjuk, a régebbi teremből kiképzett ebédlőt, ahol 52, kibővítve 60 ember fér el. Természetesen az étkeztetés mellet itt lehet közösségi foglalkoztatásokat szervezni, kisebb konferencia/teremnek is használható. Előadás, éneklés számára, kórus művek bemutatására, orgonakoncertre, kamarazene, vagy egyéb egyházi zene és szimfonikus hangversenyek rendezésére  a templom a legmegfelelőbb hely (rendkívül jó akusztikája van a templomunknak). Ezenkívül van a Gyülekezeti Házon belül egy (30 férőhelyes) imatermünk is, amely multifunkcionális helyiségkén is használható: itt működik az id. Szegedi László ref.lelkész-esperes gyülekezeti könyvtárunk, amely állandóan bővül, Itt lehet filmeket nézni DVD-ről, zenét hallgatni, internet lehetőségünk is van. Alkalomadtán videoprojektorral vetített filmek is megtekinthetők. Ebben a helyiségben lehet gyermekeknek, fiataloknak különféle foglalkoztatásokat, vetélkedőket rendezni.

A templomudvaron kérésre kisebb sportjátékokat lehet lebonyolítani. Kérésre a templomudvaron sátrakat is lehet felállitani. Akik saját sátrukban szeretnének aludni a templomudvaron a díj 3 EUR/fő/éj (950 HUF/fő/éj13,5 RON/fő/éj), természetesen ebben az árban lehet használni a fürdőt és konyhát is, vagy rendelésre főtt ételt is szolgálunk a sátorozóknak. A Magyarigeni Bethlen Nyaraló és az itt található egész komplexum ideális cserkésztáborozásra, IKE táborozásra, nagycsaládosok táborozására, de ugyanakkor kisebb csoportoknak és családoknak is nagyon kellemes kikapcsolódási hely. WIFI elérhető az egész szállás területén, ezenkívül az egész faluban minden mobiltelefon jel maximálisan működik.

A főzés a Gyülekezeti Ház konyháján (az étkező melletti helyiségben) történik. Azok, akik nem igényelnek rendszeres étkezést, a szállás mellett a konyhát (meleg-hideg vízzel, két gáztűzhellyel) teljesen felszerelve használatra átadjuk, erre külön díjat nem kell fizetni. A konyhában mélyhűtő és fagyasztóláda is működik. Kérésre a reggeli, ebéd, kétfogásos estebéd mellett a csoportoknak uzsonnát -tízórait is biztosíthatunk (2.db. szendvics, tészta, kávé, ásványvíz), ennek az ára személyenként 3 EUR. Kérésre nyílt tűzhelyet is biztosíthatunk-tábortüzeknek, szalonna, mititei, stb. készítésére.

Ebédre és estebédre felnőtteknek borkóstolóval is szolgálunk. Egyházi pincénkben úgyszintén külön bármikor lehet borkóstolót szervezni. A pincénk igen kellemes középkori hangulatú, akár egy kellemes beszélgetésnek is helyet adhat.

A Magyarigeni Református Egyház legkisebb az Erdélyi Református Egyházkerület anyaegyházközségei közül. Gyülekezetünkben 26 személy van ( a lelkészi családdal együtt ). Udvarunkon található Bod Péter sírja (1712-1769), aki az erdélyi magyarság legkiemelkedőbb személyisége a XVIII. században. Ő volt a Magyar Athenas, magyar tudós lexikon szerzője. Ugyanitt található Pelsőczi János(1672-1749) magyarigeni ref.lelkész-erdélyi ref. püspök sírja is. A templomudvaron 2012-ben felavatott Bod Péter bronz-mellszobor található. A templomban 1974-ben készült kis Bod Péter mellszobor található. A templom toronyalatti kis szobájában 1969-ben felállitott(folyamatosan bővülő) kis Bod Péter emlékmúzeum működik, melyben több eredeti és újabb kiadású Bod Péter könyv,fotók,tárgyak ,emlékek találhatók.A magyarigeni ref. templomban vasárnapi istentiszteletek kéthetente vasárnap de.10 órától tartatnak, ezenkívül ünnepnapokon rendszeres istentiszteletek-úrvacsoraosztások vannak.Októbertől április végéig havonta kétszer csütörtökön du. 5 órai kezdettel felnőtt-vegyes bibliaóra,szeretetvendégségek vannak,egész évben szombaton du. 6 órától vecsernye van. Nyáron csoportoknak kérésre áhitatokat tartunk reggel,vagy este. Szívesen fogadjuk istentiszteleteinkre bejelentkező vendégkórusokat, vagy vendégkántorokat (mivel gyülekezetünknek nincs önálló kántora-anyagilag nem engedheti meg magának) Nagy ünnepeinken vendégkántorokat hívunk, hogy gyönyörű hangú orgonánk kíséretében énekeljük a zsoltárjainkat.

Magyarigenböl több kirándulási helyet is könnyen bejárhatunk: Remete sziklaszoros, Intregáldé-völgye, Ompolyiciai-völgye, Denevér barlang, Zalatna-Abrudbánya (Detunáta), Verespatak, Magyarigeni – Jézer karsztikus tó, a Szolcsvai búvópatak barlang,a Skerisoarai jégbarlang, Celnapataki-Teleky borpince (ömlesztett, vagy palackozott borvásárlási lehetőséggel), a magyarigeni -Jézer tónál kérésre lehet csónakázni, szörfözni is,a Maros úgyszintén alkalmas csónakázásra , ezenkívül megtekinthető Gyulafehérvár, Szentimre, Alvinc, Szászváros, Déva és vára , Hunyad és vára, valamint Nagyenyed és környéke. Kérésre,ha idejében jelzik nekünk megszervezhető a világhírű Gyulafehérvári Batthyaneum Dokumentációs Könyvtár kis,vagy nagyobb csoportos megtekintése. Szeretettel várjuk. Azzal, hogy itt van a magyarság egyik legelesettebb közösségét támogatója, ezenkívül hozzájárul Bod Péter magyarigeni ref.lelkész, polihisztor, tudós emlékének és hírnevének megőrzéséhez és Erdély egyik leggyönyörűbb késő gótikus református templomának megőrzéséhez és fenntartásához a jövő generációk számára. Ifjakat és felnőtteket is nagy szeretettel hívunk és várunk Magyarigenbe. Köszönjük.