Barangolások Kárpátalján

Barangolások Kárpátalján

Honismereti kirándulásra indultunk július 3-án reggel Kárpátaljára, hogy Bíró András barátunkkal fedezzük fel a vidék magyar történelmi emlékeit, és érintetlen vadonjait.

Első nap Beregszászba érkeztünk, majd a méltán híres munkácsi várba vezetett utunk, amit a Rákóczi család ősi fészkének is neveznek. Itt nevelkedett a vezérlő fejedelem, II. Rákóczi Ferenc, és ezt a várat tartotta meg magyar kézen a labancokkal szemben édesanyja Zrínyi Ilona. Itt megtekintettük a helytörténeti múzeumot, a kápolnát és a képtárat.
Innen egy nagyot ugrottunk az időben, hiszen Felsőgereben nevű településre érkeztünk, ahol a II. világháború magyar emlékét, az Árpád-vonal egyik bunkerét jártuk be.

Másnap fülöpfalvai szállásunkról indultunk a Borzsa-havas rengetegébe, a cél az Asztag-kő volt. Előtte azonban megcsodáltuk a havas lábánál a Sipot-vízesést, amely Kárpátalja egyik legszebb és legismertebb vízesése. Innen felvonóval utaztunk fel a Gemba-hegy oldalába, ahonnan 19 kilométeres túra vezetett az Asztag-kőre.

Harmadik napunkon Alsószinevéren mintegy 10 bunkerből álló körlet szépen karbantartott rendszerében tettünk rövid sétát, majd a Szinevéri Nemzeti Park leglátogatottabb természeti kincséhez érkeztünk, a Szinevéri-tóhoz. Visszaúton megálltunk egy medveparknál. A rezervátum medvéi itt egy 12 hektáros területen sétálhatnak, így jó pár macival találkoztunk.

A Szinevéri-tónál

A Talabor legendás völgye, és a Fekete-bérc várt ránk a negyedik napon. Az 1461 méteres Bárvinok oldalában kapaszkodtunk fel, majd a gerincen haladva igyekeztünk a Horb-hegy felé, végül elértük a Fekete-bérc (Negrovec) 1709 méteres csúcsát.

A látvány káprázatos volt. A völgyben Alsó- és Felsőkalocsa elnyújtott településit láthattuk. Föléjük magasodik a Kalocsa-bérc tagolt vonulata, végig néztünk a Kis- és Nagy Gropa-gerincén, a Topászon és a Sztrimba kövekkel borított csúcsán.

Utolsó napunkon indultunk vissza Beregszász irányába. Útba ejtettük a Vereckei-hágót, ahonnan honfoglaló őseink előszőr tekintettek le a Kárpát hazára, majd a beregszentmiklósi várkastélyt csodáltuk meg. Itt ismerkedett meg Thököly Imre és Zrínyi Ilona, majd itt töltötték nászéjszakájukat is. Kirándulásunkat Beregszászban zártuk, ahol bebarangoltuk a település történelmi belvárosát.

Köszönjük Bíró András barátunknak, hogy közelebb hozta hozzánk Kárpátalja magyar történelmét, és bevezetett minket a Kárpátok vadregényes, és csodálatos világába, ahova minden hazajáró turistának érdemes ellátogatnia.