Áprily Lajos Emléktúra – úton a visegrádi aranyerdőben

Áprily Lajos Emléktúra – úton a visegrádi aranyerdőben

Az októberi, esős-ködös Hazajáró túrahétvégénk után november elején kegyes volt hozzánk a Jóisten, és csodálatos, napsütéses őszi idővel ajándékozott meg minket. Túratársaink a felkelő nap fényében kezdték meg 12, 26 vagy 45 kilométeres túrájukat. Még a kisoroszi gyerekeket is kicsalogatta a késő őszi nap.

“Megálltam itt a nyugtalan világban
és vándor-párom, erre hoztalak.
Megállítottak a patakos erdők,
a vércsés sziklák és várfalak.

Megkötözött a kép: a víz világa,
szálló hajón a torlódó vízen,
hősi tető hol vadvirágcsokorból
harcos középkor és múlás üzen.”

Áprily Lajos: Királyasszony kertje részlet

Áprily Lajosra emlékeztünk a túrán, az első ellenőrzőpont annál a temetőnél volt, ahol a költő nyugszik. Legnagyobb örömünkre nemcsak iskolások, hanem óvodások is bátran nekivágtak a 12 kilométeres távnak. Ők mécsest is gyújtottak a költő sírjánál.

Mécsesgyújtás a költő sírjánál

Innen a Kálváriára vezetett az út. A kápolna meszeltfehéren tapad egy andezittufa sziklához. Megcsodáljuk és ballagunk tovább a fellegvár felé. Az erdő kifejezetten kellemes, a kék sávon haladunk tovább a Borjú-fő emelkedőjén, majd elhagyjuk a Barát-halmot és a Moli-pihenőt. Egy emlékkövön bevésett Áprily-idézet.

Amíg elérjük a második ellenőrzőpontot, a gyerekek is a fellegvár felé vették útjukat. Mindenki fellélegzett, mikor az Erdei Művelődés Háza felé vezető szakaszon már csak lefelé kellett haladni. A 2. pecsét megszerzése után az Áprily-völgy bejárása következett, ami az ősz minden színében pompázott. Miután elérték a 3. állomást a völgy aljában, jólesett a Sport szelet az elveszett energia pótlására /Jakab Sanyi bőkezűen osztotta szét a résztvevők között/és a gyerekek újult erővel a hegy felé fordultak. A kőbánya aljában haladva visszatértek a Mogyoró-hegyre. Innen nagy hajrában szaladtak a kicsik a 4. ellenőrzőponthoz a sípálya parkolójába, majd szélsebesen vették be a Salamon-tornyot is.

Mi komótosan haladtunk az erdőben tovább a Pap-réti erdészház felé. Felfelé kapaszkodunk, mígnem egy aszfaltútra értünk, aztán egy újabb erdei ösvényre térünk, ami a Jánosik kocsmába vezet. Itt némi frissítés után (jó kis zsíros kenyér lila hagymával) indulunk tovább a faluszéli sportpálya öltözőjébe, a harmadik ellenőrzőpontra.

A Spartacus-ösvényen illik a lábaink elé nézni. Hosszabb séta után elhaladunk a jellegzetes, oszlopszerű sziklatű mellett, kinyílik a panoráma, és szemünk elé tárul a Szent Mihály-hegy és a Duna kékje is. Haladunk tovább, a Jenő kunyhóig, ahol ismét vár egy ellenőrzőpont.

Az Apátkúti-völgy mellett folytatjuk utunkat, vidám patakcsobogás közepette. Az út már lefelé vezetne, de ránk még vár az utolsó ellenőrzőpont, a Bányatető-kilátó. Innen megpillantjuk a Fellegvárat, majd a zöld sáv jelzést követve igyekszünk a cél felé.

A célban elfogyasztjuk jól megérdemelt paprikás krumplinkat, ahol a gyerekek után mi is megkapjuk kitűzőnket és oklevelünket. Nagy öröm számunkra, hogy a legkisebbek is részesei lehettek ennek a túrával és megtapasztalták, hogy együtt lenni és közös úton járni csodás dolog.

Köszönjük a beszámolót és a képeket a Terep-járó blognak és a kisoroszi iskola testnevelő tanárának Balogh Dórának.