Áprily emléktúra a színpompás Visegrádi-hegységben

Áprily emléktúra a színpompás Visegrádi-hegységben

Egyik kedvenc túrám a Hazajárók által szervezett Áprily Lajos Emléktúra. Nem csoda, hiszen jómagam születésem óta Kisorosziban élek. Mély kötődésem van Szentgyörgypusztához, ahol Áprily Lajos élt, mivel gyermekkorom meghatározó élménye, hogy nagyapám sűrűn elvitt oda gombászni, sokat kirándultunk, túráztunk.

Nagyon szép emlékeim vannak, ahogy az öreggel szedtük a rókagombákat, sétáltunk a patakmeder mellett, nagyapám kezében a fokos, vállán a ma is féltve őrzött bőrtarisznyája, amit már én tartok becsben. Felsétáltunk a Zsitvay-kilátóhoz, felmentünk Mogyoró-hegyre, nagyon kellemes emlékeim vannak.

A másik szál, amiért kötődöm ehhez a túrához, az Áprily Lajos személye, ugyanis ő is Székelyföldről származott, ahonnan az apai nagyanyám is.

Eddigi túráimat legtöbbször társaságban tettem meg, azonban most betegségek miatt többen lemondták, ezért úgy döntöttem, hogy egyedül teszem meg a 26 km-es túrát, amely az egyik kedvenc túraútvonalam.

Eleinte szokatlan volt ez a helyzet, de ahogy múlt az idő egyre jobban át tudtam magam adni az egyedüllétnek, a túrának, a természetnek, a gondolataimnak.

9:00 órakor indultam a visegrádi Sportcentrumtól, ahonnan Moys Zoli és Jakab Sanyi barátom lélekmelegítő koccintással eresztett utamra.

Az első ellenőrzési pontnál a visegrádi temető kapujában Gróf Péter főmuzeológus, régész-történész barátom fogadott, kellemes beszélgetésünk után baráti koccintással folytattam utamat fel a kálvárián a visegrádi Fellegvárig.

Ezt követően a Fekete-hegy rétet érintve a Sóstó-réten keresztül haladtam a Zánkói-rét előtti elágazásig, ahol a második ellenőrzési pontnál Miki barátom kisfiával várt.

Majd Pilisszentlászló irányába vettem utamat, ahol a Sportpályánál a harmadik ellenőrzési pontnál zsíros kenyérrel vendégeltek meg, innen a számomra legkedvesebb útvonalon a Spartacus-ösvényen érkeztem el a Jenő-kunyhóhoz. Itt ifjú titánok vártak Moys Koppány és barátja személyében, akiktől megkaptam a negyedik pecsétemet.

Az ötödik pecsétért a Bányatető-kilátóhoz kellett mennem, ott Kovács Péter kisoroszi földim és egy jó hangulatú társaság fogadott. Majd elindultam az utolsó állomáshoz vissza a visegrádi Sportcentrumhoz.

A végállomáson ízletes, meleg paprikás krumplival vendégeltek meg a szervezők.

Összességében ez egy tökéletes túra volt, tökéletes szervezéssel, szívélyes vendéglátással, mesés környezettel.

Az túrámon mindvégig napsütés, szélcsend, kellemes túraidő kísért, mesébe illő tájak, lélegzetelállító kilátások, pompás őszi színek tették még gazdagabbá a feledhetetlen élményt.

Köszönet a szervezőknek, és a segítőknek!

Szívélyes üdvözlettel: Surányi Péter

Halász Alexandra beszámolója itt olvasható.