III. Bükkaljai hétvége a Hazajáróval – avagy kék és narancssárga

III. Bükkaljai hétvége a Hazajáróval – avagy kék és narancssárga

Idén immáron 3. alkalommal rendeztük meg a Hazajáró Egylettel közös bükkaljai hétvégénk, melyen a Prima Primissima közönségdíjas Hazajáró honismereti műsor alkotói voltak vendégeink és túratársaink a Bükkalján. A hétvége során Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár mellett velünk volt Moys Zoltán, a műsor író-rendezője, illetve Schödl Dávid operatőr is. Az egész hétvégés program célja, hogy közösen népszerűsítsük a kárpát-medencei természetjárást és a turizmust, illetve megismertessünk a résztvevőkkel egy különleges tájat, a Hungarikum címmel kitüntetett Bükkalját és annak egyedülálló kőkultúráját.  Pénteken Egerben, a Líceumban megtartott nagy sikerű közönségtalálkozót követően Várkútra utaztunk, ahol az egész hétvégés program szállása volt és ahol igen jó hangulatú esték vártak ránk a házigazda jóvoltából. A szombati túránkra így nem túl kipihenten ébredtünk, de a közel 100 fő, aki várt ránk reggel Cserépfaluban, gyorsan feledtette velünk fáradtságunkat és már mind alig vártuk, hogy újra a Bükkalja csodálatos táján barangoljunk túratársainkkal. Ahogy a korábbi években is, úgy most is ragyogó napsütés és varázslatos őszi színek vártak minket. Idén Cserépfaluból indulva a Mész-patak szurdokán át a Hideg-kút laposa és a Dobi-rét érintésével, a Felső-szoroson leereszkedve érkeztünk Cserépváraljára, ahol nem hagyhattuk ki a Mangó-tető kaptárköveit és a Cserép várat sem. A túra végén babgulyás és palacsinta várt bennünket a Cserépvár étteremben, amit Hajdú Roland borász boraival koronáztunk meg.

Vasárnap már kicsit kevesebben, de annál lelkesebben vágtunk neki a hétvége záró túrájának, mikor is az Eger fölé magasodó Nagy-Eged hegyet vettük célba. A könnyű túra után nehéz volt a búcsúzás, hiszen ismét élményekkel és új barátságokkal gazdagodva térhettünk haza, bízva abban, hogy mielőbb ismét találkozhatunk és újabb közös élményeket élhetünk át.
Ezúton szeretnénk megköszönni a hétvége programjaihoz nyújtott támogatását a Kárpátikum Alapítványnak és az Agria Geográfia Alapítványnak, akik nem csak szakmai partnereink, hanem szellemiségüket tekintve is fontos szövetségeseink.

Havasi Norbert