4. Hazajáró Napok Nagyvázsonyban

4. Hazajáró Napok Nagyvázsonyban

Honismeret nélkül nincsen hazaszeretet – ez jut eszembe, mikor Fábry Szabolcs polgármestert hallgatom ötvened magammal a nagyvázsonyi pálos kolostor romjainál. Itt és most nem a szokásos, idegenvezetős ismeretanyag átadása, a pápai tizedjegyzéktől az orosz kivonulásig tartó wikipediás szócikkek ismertetése zajlik. Itt a szűkebb pátria iránti elköteleződés és szenvedély hat át minden mondatot. Egy idő után már nem is Szabolcsra, hanem a Hazajáró túra miatt idesereglett barátainkra figyelek, akiket szintén „megfog” az előadásmód és persze a hely szelleme.

A Kinizsi vár

Nagyvázsony és környéke igen szerencsés hely, könnyű itt mélybe ereszteni a gyökeret. És könnyű ide Hazajáró túrát, hétvégét szervezni, hisz a Balaton-felvidék eme szeglete hemzseg a látnivalóktól. Idén immár negyedik alkalommal fogadtuk el vázsonyi barátaink invitálását, hogy együtt ünnepeljünk a Hazajáró Napok keretében a Kinizsi Szövetség tagjaival. Maga a túra mindössze 12 kilométer volt, mely érintette a települést ölelő kolostorromokat, és az újonnan épült Igásló Központot, amelyet előző nap ünnepélyesen Hazajáró Ponttá avattunk. Szintén az előző esti Hazajáró közönségtalálkozó keretében kötött szövetségi megállapodást a Kinizsi Szövetség és a Hazajáró Egylet, így immár 28 egyesülettel dolgozunk együtt „a honismeret és a turizmus területén, közös céljaink és értékeink hatékony képviselete érdekében”.

A krónikához tartozik egy igen fontos mozzanat: a Kinizsi Szövetség ünnepsége keretében – mely a Kenyérmezei Diadal 540. és Kinizsi Pál halálának 525. évfordulójára emlékezett – a Hazajáró is emlékplakettet vehetett át. A Hazajáró hétvége bázisa egyébként a Kinizsi-vár volt, ahol többek között hagyományőrző- és solymászbemutató, várjátékok, várbál, kulturális előadások vagy éppen színpadi előadások közül is lehetett válogatni. A záróakkord július 21-én, vasárnap volt, mikor a déli harangszóval és toronyugrással emlékeztünk meg a nándorfehérvári diadalról!

Köszönjük Fábry Szabolcsnak és Csapatának a nagyszerű hétvégét, egyúttal ajánljuk mindenki figyelmébe az új Hazajáró Pont bemutatkozó filmjét: