Túra a hidegpárna határán

Túra a hidegpárna határán

„Nem volnánk méltók, hogy egyesületünk életét irányítsuk, ha nem szívünkkel s lelkünkkel dolgoznánk érte.” Thirring Gusztávnak, a magyar természetjárás nagy alakjának jelmondata ez, aki egyben a turisztikai irodalom megteremtője és a Magyar Turista Egyesület alapítója is. Márványtáblája ott van Dobogókőn, az Eötvös Lóránd turistaház belső termének falán, Cholnoky Jenő, Peták István és természetesen Eötvös Lóránd emléktáblájának társaságában.

A példaértékű jelmondat és a Thirring-emléktábla 2011 óta díszíti a menedékház falát, éppen azóta, mióta a Hazajáró útra kelt „végtelen” útján, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medencét. A képzeletbeli 0 kilométerkő is éppen az Eötvös Lóránd turistaház előtt volt, hisz 2011. augusztus 23-án egy próbaforgatás keretében végigjártuk a Visegrádi-hegység legszebb látnivalóit.

Azóta sok víz lefolyt odalent a Dunán: elkészült 333 Hazajáró epizód és a televíziós sorozat mellett 2015-ben megalakítottuk a Hazajáró Honismereti és Turista Egyletet. Ez az egyesület szervezi immár 8. éve az Őszi Hazajáró túrát, amelynek útvonala egybe esik a próbaforgatáson bejárt 15 kilométeres útvonallal. A túra ma már egykori barátunk és harcostársunk, Strahl Zoltán nevét viseli, akit 2017-ben vesztettünk el. Thirring Gusztáv jelmondatára visszautalva: Strahl Zoli igazán méltó volt közösségének, az Egyesült Magyar Ifjúság életének irányítására, hisz szívvel és lélekkel szolgálta azt.

Ezért is örömteli, hogy ebben az évben itt volt velünk Zoli családja és nagyon sok barátja is. Rajtuk kívül 150-an indultak neki a távnak, illetve 15-en eljöttek Szabadszállásról is, a szokás szerint Vuray Gyuri bácsi által vezetett rövidebb túrára.

Lehet, hogy Strahl Zoli intézte, de ilyen jó idő talán még nem is volt ezen a túrán. A hidegpárna napok óta ködbe borította a Duna völgyét, 400 méter felett azonban hét ágra sütött a Nap. Ily módon csak a Vadálló-kövektől az Árpád-várig kellett nélkülözni a napsütést, míg 400-500 méter felett a vénasszonyok nyarát idézte az időjárás. Mindez csak azoknak okozhatott csalódást, akik a Szent Mihály-hegy és a Dunakanyar látványa miatt rohantak fel a Prédikálószékre. Nekik meg kellett elégedniük a Magas-Börzsöny és a Naszály látványával, és persze a Vadálló-kövek andezit tornyaival, a Rám-szakadék szurdokvölgyével.

Ez úton mondunk köszönetet az ácsi Természetjáró Bakancsos Klub tagjainak, akik a Szentfa-kápolna mellett frissítővel várták a túrázókat, a piliscsévi Alba Túrakörnek, akik népes csapatot hoztak a túrára, és házigazdáinknak, Dórinak és Zsoltinak, illetve az Eötvös Lóránd turistaház csapatának, akik újfent befogadták a rendezvényt.

Jövőre találkozunk!