Vendégségben a Bükki Nemzeti Parkban

Vendégségben a Bükki Nemzeti Parkban

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 2017. január 21-én nyolcadik alkalommal szervezte meg a „Transzbükki átkelés” elnevezésű, 20 km-es terepi tanulmányútját, amely Nagyvisnyó és Felsőtárkány között szeli át a Bükk-hegységet, miközben csak vezetővel látogatható, fokozottan védett területeket is útba ejt. Ebben az évben a Nemzeti Park a Hazajárót is meghívta a túrára, amely meghívásnak nagy örömmel tettünk eleget. A mínusz 15 fokos hideg hamar indulásra késztetett bennünket Nagyvisnyóról, ám a Nagy-völgyet és a napsütést elérve sem lett sokkal melegebb. Az Ablakos-völgybe jutva a hó vastagsága is egyre nőtt, de sem ez, sem a keresztbe-kasul kidőlt fák nem szegték kedvünket, hisz a természetvédelmi okokból lezárt völgy szépsége sok mindenért kárpótolt. A Bükk-fennsíkot a Csurgói-erdészháznál értük el, ahol ünnepélyes keretek közt szövetségi megállapodás köttetett az egri székhelyű – és így a Bükk környékén otthonosan mozgó – Kaptárkő Egyesület és a Hazajáró Egylet között. Ezzel már tízre nőtt azon turisztikai, természetvédelmi egyesületek száma, kikkel együtt munkálkodunk a „honismeret és a turizmus értékeinek hatékony képviselete érdekében”.

A túra innentől a Bükk-fennsíkon folytatódott: a Fekete-sár-rét érintésével felkerestük az ország legmagasabban elhelyezkedő rombarlangját, a fokozottan védett Kőrös-barlangot (932 m). Az Őserdőn való átkelés után kitekintettünk a Vörös-kő-bércről, ahonnan már csak le kellett ereszkedni a Stimecz-házhoz. Itt már várt bennünket a kisvonat, hogy Felsőtárkányig meg se álljunk. Este 6-ra értünk a Bükki Nemzeti Park Látógatóközpontjába, ahol megkoszorúztuk Erőss Zsolt kopjafáját. Erőss Zsolt még 2013-ban vállalta fel, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság védnökeként a természetvédelem, valamint a hazai természeti- és kulturális örökség megőrzésének fontosságát hirdeti. Sajnos Zsolt az ismert tragédia miatt már nem tudott részt venni több transzbükki átkelésen, emlékére nevezték el ezt a túrát Erőss Zsolt Emléktúrának.

A nem mindennapi túráról az origo részletesen is tudósított, ezt itt olvashatjátok: http://www.origo.hu/utazas/magyarorszag/20170123-beszamolo-a-transzbukki-atkeles-nevu-teli-turarol-a-bukk-hegysegben.html

Mi ez úton mondunk köszönetet Kozma Attilának, Havasi Norbertnek és a Bükki Nemzeti Parknak a lehetőségért illetve Baráz Csabának a rengeteg értékes információért. De sokáig nem is búcsúzunk, hisz hamarosan visszatérünk: május 24-én az egri Agria Moziban az Erőss Zsolt emlékét felidéző Hazajáró-epizód kerül vetítésre!