Újbánya

Uticélok / Felvidék / Bars
Nehézségi szint:
2/10

A Garam és a Zsitva folyók között elterülő hegység tövében fekszik Újbánya, az egykori hét felső-magyarországi szabad királyi város egyike. Már 1390-ben fel is építették ispotályos templomát, Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére. A német nemesfém bányászok és a malomkő faragó iparosok ragaszkodtak ősi jogaikhoz, többször keveredtek csetepatéba a szentbenedeki apátsággal. A város a török és a kuruc harcokat is alaposan megszenvedte. 1887-ben veszteséges bányáját bezárták, azóta csendesen éli mindennapjait.

 

Szebb korokra emlékeztet a városháza, ami eredetileg vadászkastély volt, ahol gyakran vendégeskedett Zsigmond király leánya, Mária királynő is.

 

Múltunkról mesél a főtéri Szentháromság-oszlop is, amelyen Szent István, Szent László, Szent Ilona és Szűz Mária szobrai díszlenek. Az újbányai szobrász, Faragó József díjtalanul faragta 1846-ban, amikor csak azért látogatta meg szülővárosát, hogy iránta való kegyeletének maradandó emlékben adjon kifejezést.

 

Maradandó emlék a gótikus Felső plébániatemplom is, ami a török időkben elpusztult, de újjáépítették és szentélyét a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelték fel.

Hazajáró epizódban szerepelt: