Tájház – Kispiac

Tájház – Kispiac

Uticélok / Délvidék / Bácska

Látnivaló
Hazajáró Pont

Kedvezmény

Egyesületi tagok számára

Belépődíj és tárlatvezetés: Becsületkassza alapján

Üdvözlő pálinka: Ajándék

Kapcsolat


Kapcsolattartó: Adamov Judit

24416 Kispiac
Oslobodjenja 3. (Felszabadulás utca 3.)
(Szerbia)

A Tájház a Vásártérrel szemben található. A főútról (ha Magyarkanizsa felől érkezünk) a 'Vásártér' táblánál kell balra fordulni, majd az utca végén, a vásártérnél jobbra. Ezen az úton tovább egyenesen, amíg jobb oldalon megpillantjuk a Tájházat. GPS 46.061956 / 19.922063


GPS: 46,06213, 19,92287

Telefonszám:

00 381 63 848 8930

Weboldal:

https://www.facebook.com/kispiaci.tajhaz/

E-mail:A vásártér mellett, a vidékre jellemző régi parasztházban találjuk a kispiaci Tájházat, amely az egykor a falu és a környékbeli településeken élők mindennapjait és szokásait mutatja be régi használati tárgyakon, és fényképeken keresztül. A háromosztatú parasztház egykori lakrészében kapott helyet a kiállítás. Kispiac alig 15 perc autóútra fekszik Horgostól. A tájház megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Az első szobában a régi paraszt élet emlékeit tekintheti meg az idelátogató, többek között a vidékre jellemző fekete menyasszonyi ruhát is. Megismerkedhet a régi bácskai esküvői szokásokkal.

A második szoba a magyarkanizsai Fehér Annának állít emléket. Az 1925-ben született polgári származású lány pártában maradt, így ide kerültek egykori használati tárgyai, és egy magyar motívumokkal díszített női ruha is, amit az 1941-es délvidéki bevonulás után büszkén viseltek a városi, polgári életet élő lányok, asszonyok.

Az egykori istálló épületét Kispiac falu valaha ott élt lakóinak fényképei díszítik. A képekkel olyan helybeli emberek, családok emlékét és történeteit visszük tovább, amit szívesen megosztunk vendégeinkkel is. Ők valamilyen módon nyomot hagytak a falu történelmében. Itt kapott helyet az ebédlő is, ahol minden vásári napon (minden hónap utolsó vasárnapja) várjuk vendégeinket. Kispiac híres a nyüzsgő havi kirakodóvásárairól. Nagy látogatottság, bő áru, és jószág kínálattal. Amennyiben a hónap utolsó vasárnapján látogat el valaki falunkba, részt vehet a vásári forgatagban is, és különféle helyi ételeket fogyaszthat. A kispiaci birkapörkölt sok vendég kedvence lett.

A tájház egész évben várja vendégeit, csoportokat bejelentkezés alapján tudunk fogadni. Igény szerint ételt is biztosítunk. Minden látogató idegenvezetésben részesül a tájház kiállított tárgyai között, és környezetében.

Kövessetek minket a Facebookon: https://www.facebook.com/kispiaci.tajhaz/