Szerednye

Uticélok / Kárpátalja / Bereg
Nehézségi szint:
2/10

Az Úr 1572. esztendejében egy megtört, meggyötört férfiember érkezett az Erdélyi Fejedelemség északkeleti csücskébe, Szerednye várába. A korábban világraszóló diadalt arató kapitány, három évnyi börtönből szabadulva itt húzódott meg a politika viharai elől. Eger legfényesebb csillagát, Dobó Istvánt itt érte utol a halál is.

A szebb napokat is megélt erődöt egyébként a templomos lovagrend építtette, a 13. század környékén. Később a pálosoké, a Drugetheké, a Pálócziaké, majd a Dobó családé lett. A 17. században a Rákócziak kezén a kurucmozgalom fontos támaszává vált. Aztán 1711 után már nem akadt lakója, aki felújítsa. Azóta dacol némán az évszázadok múlásával.

Szerednye és a környező dombvidék Kárpátalja egyik legrégibb szőlő-és bortermelő vidéke. Itt van az a borpince is, melyet a hagyomány szerint Dobó István készíttetett török foglyokkal. A pincelabirintus falán a 16. századból származó kőbe vésett latin felirat is megerősíti, hogy a pince a szerednyei vár birtokosai, Dobó István és Dobó Dominika idejében ásatott. A szájhagyomány úgy tartja, hogy a pincét föld alatti folyosó köti össze az ungvári, valamint a munkácsi várral. Az állandó levegőhőmérséklet és a vulkanikus sziklafal pórusain beszivárgó tiszta levegőből eredő egyedi mikroklíma kiválóan alkalmassá teszi bortárolásra.

Hazajáró epizódban szerepelt: