Posticum Vendégház – Nagyvárad

Posticum Vendégház – Nagyvárad

Uticélok / Partium / Biharország
Nehézségi szint:
1/10

Látnivaló
Hazajáró Pont
Kártyaelfogadó hely

Kedvezmény

Egyesületi tagok számára

A szállás árából: 15%

A kedvezményből a HHTE tag és családja részesül. 10 fő felett csoportos kedvezmény

Kapcsolat


Kapcsolattartó: Kelemen Etelka

410477 Oradea
Str. Teiului 26
(Románia)

GPS: 47.04393, 21.93626

Telefonszám:

+40 259 431 398 (vezetékes)
+40 744 504 051 (mobil)

Weboldal:

http://www.posticum.ro/

E-mail:A nagyváradi Posticum -keresztény szellemiségű kulturális központ és vendégház- az ezeredfordulón tárta ki kapuit a partiumi,  tágabb értelemben az erdélyi fiatalság, és minden olyan útkereső előtt, akinek fontos  a nyitottság, mely által hidak épülnek ember és ember, szellem és szellem, lélek és lélek között. Nemcsak földrajzi, kulturális és vallási, hanem a szó tágabb és átvitt értelmében is „határok mentén” fekszik. Sziget a szárazföldön, a szó és csend határán, amely sajátos helyzeténél fogva közvetítő szerepet tölt be nemzetek, vallások, különböző társadalmi csoportok és területek között. Meggyőződésünk, hogy a keresztény kultúra kétezer éves épületébe nemcsak a főbejáraton keresztül vezet út, hanem van egy nem túl látványos, eldugott és sokszor jelentéktelennek tartott „hátsó ajtó” is (ez a latin „posticum” szó jelentése), amelyen keresztül éppúgy be lehet jutni a szentek szentjébe, a legszentebb szentélyébe. A Posticum az elmúlt évtizedekben különböző rendezvények széleskörű kínálatával igyekezett e hátsó-ajtó szerepét betölteni. Az épület egyedülálló architektúrája nyitottságot, kiegyensúlyozottságot, mértékletességet sugall és -spontán módon- hasonló belső értékek felismerésére ösztönöz. A kultúrközpont mára Nagyvárad életének egyik sajátos színfoltja és meghatározó színtere lett, ahol nemcsak kikapcsolódni lehet, hanem bekapcsolódni is egy olyan szellemi-lelki környezetbe, amely hitelesebb, emberibb életre sarkall.

Programjai fajsúlyos kiegészítői a nagyváradi kultúrkávéházak underground zenei, képzőművészeti, irodalmi kínálatának, miközben meghitt, ugyanakkor szemet gyönyörködtető közösségi tereivel alternatívát kínál akár tudománynépszerűsítő-, szociális-, vagy  gyerekprogramok számára is.

A  pihenni vágyókat a családias vendégház várja, mely, a kultúrközpont részeként, kertvárosi övezetben található. Az épületegyüttes Szabó Arnold műépítész tervei alapján, Erdei Gábor ácsmester kivitelezésében nyerte el végső formáját.

A vendégházban  egy-, két-, három- és négyágyas szobák állnak a vendégeink rendelkezésére. A kétágyas szobákban az ágyak igény szerint összetolhatóak franciaágynak is. A szobák egyedi tervezésű és saját készítésű bútorokkal vannak berendezve.  Az  ívelt, keményfából készült rész a budapesti belsőépítész, Mészöly Eszter munkája.

Az újonnan épült szárny bútorait a nagyváradi képzőművész-festő, Costea Constantin tervezte. Két egyágyas szoba a nagyváradi tudós kanonoknak, Bunyitay Vincének és a nagyváradi Szent László templom plébánosának, az egyházmegye ordináriusának, Dászkál Istvánnak  a nevét viseli. Mindkettő antik stílusú. A Bunyitay -szoba berendezése az egykori tudós főpap hagyatékából származik. A ház stílusos architektúrájú konferenciateremmel, rendezvényteremmel, hangulatos étteremmel rendelkezik. Kápolnája ökumenikus jellegű.

A Posticum alagsorában tibeti-keresztény hangulatot árasztó teaház várja a betérőket. Vendégeink mindig értékelik az épületegyüttes dús növényzetű udvarában kialakított teraszt. A vendégháztól gyalogszerrel is könnyen megközelíthető a szecessziós városközpont és a többek között Szent László sírját is őrző vár, kissé távolabb pedig a barokk püspöki palota, a római katolikus székesegyház és a Kanonok-sor.

A Posticumtól néhány kilométerre terül el a már Janus Pannonius által megénekelt, gyógyvízéről híres Felix-fürdő, valamint a Püspök-fürdő, ahol az Európában egyedülálló tündérrózsa tenyészik