Felsőőr

Uticélok / Történelmi Magyarország / Őrvidék
Nehézségi szint:
2/10

Ahogy az a gyepűkön lenni szokott, Felsőőrön is sok sebet ejtett a történelem. Előbb a török csapatok dúlták fel, aztán – miután rendre a magyar szabadságharcok mellé állt – büntetésként az osztrákok is rendesen idepöröltek. Magyar többsége ellenére a trianoni diktátum Felsőőrt is Ausztriának ítélte. Ám ekkor jöttek a nyugat-magyarországi felkelők, a rongyosok, akiknek sikerült szinte egész Őrvidéket visszafoglalniuk. Fővezérük, Prónay Pál alezredes 1921. október 4-én itt, a városházán kiáltotta ki a Lajtabánságot, amelynek Felsőőr lett a fővárosa. A néhány hétig tartó szabadság után aztán a terület újra az osztrákoké lett…

Ahogy a jellegzetes házak és utcácskák is jelzik, a magyarok legtöbbje a város legrégibb részén, Fölszegen él. 100 éve még több mint háromezren voltak, a 800 német ajkú mellett, ma már felére csökkent a lélekszámuk, de Felsőőr még így is Őrvidék jelentős magyar központjának számít.

Egyik fellegvárukat, Őrvidék egyetlen és Ausztria legrégibb barokk református templomát 1773-ban emelték. A 10 évvel később épült tornácos parókia a hitélet mellett fontos szerepet tölt be a magyar nyelv és a hagyományok megőrzésében és továbbadásában.

Csakúgy, mint a magyarság másik támaszpontja, az 1968-ban megalakult Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, amelynek központjában hűségesen őrzik az elődök örökségét.

Hazajáró epizódban szerepelt: