Alsóőr és Őrisziget

Uticélok / Történelmi Magyarország / Őrvidék
Nehézségi szint:
2/10

A Flórián kápolna története egybefonódik Felsőőrével. A határőrközösségnek már 1368-ban volt temploma, amit később többször is elpusztított a török, de a hit őrzői mindig újjáépítették.

A helység középkori magyar vitézt ábrázoló címere is a határőrmúltra utal.

És a katonai hagyományokhoz méltón a világháborúkban is helyt kellett állni, erre emlékeztet a központban a hősi emlékmű.

Az elvándorlás és a beolvadás ellenére tovább él itt a magyar szó, sőt, Alsóőr ma a kevés magyar többségű helység egyike Őrvidéken, ahol igen gazdag magyar könyvtár is van.

A mezőgazdasági és kézműves hagyományokat és a jellegzetes őrségi népi építészet nyomait őrzik a tájházak. Ilyen az Alsóőri Múzeum közel kétszáz éves tornácos parasztháza is.

Az ősi Kendszék egyik őrhelyén, Őriszigeten magyar szó, magyar feliratok és magyar emlékek fogadnak. A településnek gazdag múltja van, de jelene sem elhanyagolandó. Az evangélikus és a katolikus temlplomban is magyar nyelven kéri a gyülekezet Isten áldását, a gyerekek pedig az iskolában is magyar nyelven tanulhatnak.

A hit bástyája a román kori Szent László templom, melynek legrégebbi része, az apszis valószínűleg már az 1300-as években állt, míg a templomhajó 16. századi. A szentélyt egyedülálló középkori freskók ékesítik. A növényi díszítőelemek és ókeresztény szimbólumok a távoli múltba repítenek. Megfejtésük még várat magára.

Hazajáró epizódban szerepelt: