A Csukás-hegység sziklái

Uticélok / Erdély / Barcaság
Nehézségi szint:
5/10

A Bretocsa-hágónál hagyjuk el az Erdélyt Havasalfölddel összekötő utat, s a piros jelzéssel felkanyarodunk a Csukásra. Hosszan kanyargózunk felfelé, s ahogy kiérünk az erdőből, mögöttünk a szomszédos Baj-havas és a Grohotis görnyednek, előttünk meg kikandikálnak a fenyők közül a Csukás első látványos sziklaalakzatai, a Bretocsa sziklái.

A Bretocsa-sziklái között járva mintha a mesék birodalmába léptünk volna, a kővé meredt különleges alakok valósággal megelevenednek körülöttünk.

A Bretocsa-havas platóján, a csúcs megkerülésével a Tigáj-nyereg felé ereszkedünk. Vissza is térünk meseországba, ahol nincsenek gondok, csak a csodás alakok, akik újra és újra elvarázsolják a hozzájuk betérő hazát járó vándorokat. Szemben ránk köszönnek a Nagy-Tigáj óriásai, előtérben az elementáris Vörös-toronnyal. És a Tigáj sziklái közül “három ujj”, maga az Ördög ujjai mutatnak az ég felé.

És a mesés világ folytatódik: a Tigáj-nyeregből már a Csukás-csúcs felé kanyarodva egyszerre csak elénk áll a hatalmas Góliát torony, mintha épp Dávidra várva hencegne legyőzhetetlen erejével. Ilyen pompás díszkísérettel érünk fel a hegység legmagasabb csúcsára, a Csukásra. Innen belátni a teljes Barcaságot és a Székelyföld egy jó részét.

Hazajáró epizódban szerepelt: