Tavaszköszöntés a Börzsönyben

Tavaszköszöntés a Börzsönyben

Idén már 22. alkalommal rendeztük meg a Teleki Pál és Hóman Bálint emléktúrákat, amely két telet idéző hétvége közé ékelődve, kiváló idővel örvendeztette meg az indulókat.

Nem szerettünk volna a megszokás 22-es csapdájába esni, ezért több újítással is készültünk az idei Telekik alkalmából. Ezek közül talán a legfontosabb az volt, hogy a Teleki 30 célja nem Kisinócon volt, hanem Kóspallagon, és értelemszerűen a Teleki 20 sem Kisinócról rajtolt, hanem Kóspallagról. Ezt a lehetőséget egyébként kóspallagi barátaink vetették fel még valamikor a készülődés derekán. Már akkor tudtuk, hogy kitesznek majd magukért: ez úton is köszönjük Németh Csabának, a Sorecz családnak és segítőiknek a tökéletes frissítőpontot, amely sokakat késztetett hosszabb kóspallagi tartózkodásra, hisz – szintidő ide, vagy oda – nehéz volt nemet mondani a szenzációs szarvaspörköltre.

Idén volt egy 15 kilométeres lehetőség is, amelyet Lehőcz János emlékére rendeztünk, aki a Váci Reménység egyesület ikonikus alakja volt. Akik ezt a távot választották, azok Kóspallagról Törökmező és a Malom-völgy érintésével ereszkedtek le Zebegénybe. A zebegényi cél idén a jó időnek köszönhetően visszatért a Kálváriára, ahol minden beérkezőt a híres zebegényi Kassay-féle rétes várt. Az ellenőrző pontok közül a csóványosi pont mozgó pontként szolgált a Magosfa és a Börzsöny legmagasabb csúcsa közt, míg Pusztatorony helyett ezúttal a Pálos emlékhelyen várta a pecsét a túrázókat.
Ami idén is „fix Teleki-elem” volt, az a lerobbant drégelypalánki vasúti megállóból való rajtoltatás miliője, a megduzzadt Kemence-patak Királyházán, az odvas keltikék a túra elején és végén, a tavaszi hérics Törökmezőn és a télutó lehelete a Magas-Börzsönyben. De van valami, ami miatt már sosem lesz az a Teleki, ami 21 évig volt: idén már nem lehetett velünk az eddig 100 százalékos teljesítő, Bell Sanyi, akit tavaly ősszel ragadott el a halál. Pedig a legutóbbi Telekin még együtt ünnepeltük a 70. születésnapját…
A Teleki 5 távjának idén 243-an indultak neki, 221-en célba is érkeztek. Köszönet a rendezésben nyújtott segítségért Biczó Tamásnak, Csapó Ágotának, Dian Tamásnak, Fűri Lászlónak, Gyetven Jánosnak, Hansághy Zsoltnak, Jakab Sándornak, Károly Viktóriának, Koller Zoltánnak, Lippai Beátának, Mályi Józsefnek, Obrecsány Zsoltnak, Pávó Balázsnak és a Nagy-Hideg-hegyi turistaháznak.